Funkcioner Fife, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i sportska legenda Jugoslavije

Na današnji dan 1989. godine u Beogradu je umro Mihajlo Andrejević, lekar i profesor Medicinskog fakullteta u Beogradu, daleko poznatiji kao fudbaler, sekretar i predsednik Jugoslovenskog nogometnog saveza i međunarodni fudbalski funkcioner.

Andrejević je rođen 1898. godine u Požarevcu. Popularni Andrejka je kao omladinac zaigrao za Beogradski sportski klub (BSK) i 1914. godine postao deo njegovog prvog tima. Prijavio se za Prvi svetski rat kao dobrovoljac, ali je zarobljen i odveden u Bugarsku. U zarobljeništvu je igrao za FK Levski, da bi pobegao 1918. godine i pridružio se srpskoj vojsci na Solunskom frontu.

Nakon rata je odigrao još svega nekoliko utakmica za BSK, a potom je bio rezerva Bečkog sportskog kluba. Po okončanju fudbalske karijere, postao je član uprave BSK-a. Od 1930. godine bio je sekretar za spoljne poslove Jugoslovenskog nogomentnog saveza, koji je iz Zagreba premešten u Beogradu. Njegovom zaslugom, reprezentacija Kraljevine Jugoslavije je učestvovala na prvom zvaničnom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godine u Urugvaju.

Dve godine posle prvenstva, izabran je za člana Nadzornog odbora Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA), potom i Izvršnog komiteta, a bio je predsednik Arbitražne i Medicinske komisije. Funkcioner Fife ostao je do 1982. godine i tada je izabran za doživotnog počasnog člana. Dobitnik je i Zlatnog priznanja Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Andrejević je dao značajan doprinos i razvoju srpske i jugoslovenske medicine. Bio je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu do 1969. godine, načelnik Opšteg internističkog odeljenja Gradske bolnice, kao i osnivač i prvi predsednik Udruženje gastroenterologa Jugoslavije. Iz Londona je u Beograd doneo prvi aparat za dijalizu, kao i aparat za akupunkturu.

U čast Mihajla Andrejevića, stadion FK Mladi radnik 1926 u Požarevcu od prošle godine nosi njegovo ime.

Autor: redportal.rs