Manifestacija otvorena na Tvrđavi u Baču ☝

U vojvođanskom mestu Bač, na najočuvanijoj srednjovekovnoj tvrđavi u Vojvodini, otvorena je manifestacija Dani evropske baštine - Dani Bača.

Manifestacija privlači pažnju pažnju mnogobrojnih posetilaca, a razlog je bogat kulturno-umetnički program. On obuhva raznovrsne umetničke nastupe, izložbe, koncerte i druge kulturne aktivnosti koje oduševljavaju sve prisutne. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa starim zanatima i da vide impresivne kolekcije starog oruđa, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo.

Ono što se posebno ističe iz ovog događaja jeste nada koju su izrazili nadležni iz Pokrajinske vlade da će Bačka tvrđava sledeće godine preći sa preliminarne na konačnu listu Svetske baštine UNESCO-a. Ovo bi bilo ogromno priznanje za sve one koji su se predano trudili da sačuvaju ovu izvanrednu tvrđavu i očuvaju je za buduće generacije.

Bačka tvrđava, svojom grandioznošću i istorijskim značajem, predstavlja neprocenjiv deo srpskog i evropskog nasleđa. Njen potencijalni status Svetske baštine UNESCO-a bio bi kruna dosadašnjih napora u očuvanju i promociji ovog izuzetnog spomenika kulture. Takođe bi privukao dodatnu pažnju i podršku, kako lokalnog stanovništva tako i međunarodne zajednice.

Autor: Balša Stupar