Nagrada za pola veka uspešne karijere

Reditelj i scenarista Miloš Radivojević (LIFFE) ovogodišnji je dobitnik nagrade "Živojin Žike Pavlovića", koja mu je uručena sinoć na svečanom otvaranju 16. leskovačkog Internacionalnog festival filmske režije (LIFFE) na sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Primajući nagradu, Miloš Radivojević je rekao da je bio u Leskovcu 1972. godine, na ondašnjem festivalu amaterskog filma.

Radivojević je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na prvoj klasi filmske režije kod profesora Aleksandra Saše Petrovića 1966. godine.

Bio je umetnički direktor Avala filma od 1987-1990. godine, predavač filmskog scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti od 1999-2005, a učestvovao je u formiranju majstorskih klasa režije od 1995. na nekadašnjem BK univerzitetu, a današnjem Univerzitetu umetnosti.

Za više od pola veka uspešne karijere režirao je 17 dugometražnih igranih filmova od kojih su mnogi postali kultna ostvarenja domaće kinematografije - „Bube u glavi“, „Testament“, „Kvar“, „Snovi, život, smrt Filipa Filipovića“, „Dečko koji obećava“, „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Čavka“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Buđenje iz mrtvih“, „Odbačen“, „Kako su me ukrali Nemci“.

Autor: Tanjug / redportal.rs