Osmi festival Medimus održaće se u atrijumu Crkve Svetog Spasa u Prizrenu

Osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike Medimus biće održan 26. i 27. avgusta u atrijumu Crkve Svetog Spasa u Prizrenu, najavili su organizatori.

Ovaj kulturno-umetnički dogadjaj organizuje Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti Arhangeli.

Publici će se u subotu od 20 časova predstaviti Duo lauta i Grejs Njukom - pevačica, instrumentalistkinja i profesorka muzike specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare.

Pored svog srednjovekovnog Ansambla Rumorum, umetnica je nastupala i snimala sa međunarodno poznatim ansamblima za ranu muziku, kao što su - Ansambl Leones, Ansambl Peregrina, Ansambl Žil Binšoa i Le Miroir de Musique.

Na ovogodišnjem izdanju Medimus, Grejs Njukom će se predstaviti kao gost Lute Duo ansambla.

Drugog dana festivala publici će se od 19.30 časova predstaviti Ansambl Parlamento, a od 20.30 časova Ansambl Medimus.

Ansambl Parlamento posle samo godinu dana od osnivanja osvojio je prošle godine jesenju nagradu Schola Cantorum Basiliensis Vier Jahreszeiten.

Ansambl Medimus je nastao kao prirodni spoj umetnika bliskih muzičkih interesovanja, on je zapravo projekat koji je osmišljen za neke buduće letnje škole rane muzike u manastirskom prostoru.

Medimus je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike.

Prošlih godina učestvovali su značajni muzičari i sastavi kao - Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl Muzika Profana iz Mađarske, Ansambl Renesans, Ansambl Minstrel iz Dubrovnika, gitarista Dušan Bogdanović.

Autor: tanjug.rs