Beč imao spremne odgovore koje očekuje od Srbije

Na današnji dan 1914. godine Austrougarska je Kraljevini Srbiji uputila ultimativnu notu od 10 tačaka.

Ultimatum je predao general i baron Vladimir Gizl fon Gizlingen, austrougarski poslanik u Beogradu, a u njemu je stajalo da srpska kraljevska vlada ima rok od 48 sati da na njega pozitivno odgovori. Baron Gizl je od grofa Leopolda fon Berhtolda, austrougarskog ministra spoljnih poslova, prethodno dobio uputstvo da bude spreman odmah napustiti Beograd u slučaju da stigne nepovoljan odgovor.

Od Srbije se zahtevalo da uguši svaku propagandu protiv Austrougarske, zabrani rad organizacije Narodna odbrana, liši javne službe svih protivnika austrougarske politike i njihova imena dostavi Bečkom dvoru i pokrene istragu protiv saučesnika u Sarajevskom atentatu na Franca Ferdinanda, uhapsi majora Vojislava Tankosića i Milana Ciganovića zbog sumnje da su učestvovali u atentat. Najspornija bila je peta tačka, kojom se zahtevalo da austrougarske snage dođu u Srbiju i učestvuju u gušenju, kako stoji u ultimatumu, prevratničkog pokreta protiv Monarhije, što je bilo direktno zadiranje u suverenitet Srbije.

Foto: Instagram.com/Srpska istorija

Prvi lord Admiraliteta i potonji britanski premijer Vinson Čerčil je tada zabeležio:

Austrijski ultimatum Srbiji je najdrskiji dokument te vrste ikada smišljen.

Predsednik srpske Vlade Nikola Pašić je, ipak, dostavio odgovor na ultimatum, svega 5 minuta pre isteka zadatog roka. U odgovoru je stajalo, po tačkama, šta je Srbija već preuzela da učini, pa se tako navodi da je iste večeri uhapšen major Tankosić, a i da su ispunjeni ostali zahtevi. Međutim, odgovor na tačku 5 podvlačio je da srpska Vlada ne razume ovaj zahtev, ali da će prihvatiti svaku saradnju koja je u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Predma je odgovorom pokazana spremnost na kompromis, ovakav stav Kraljevine Srbije nije zadovoljio Beč, pa je poslanik fon Gizl 25. jula saopštio da se prekidaju diplomatski odnosi, što je značilo početak rata, koji se brzo pretvorio u svetski sukob.

Autor: redportal.rs