Slede nova istraživanja Harvarda i Arheološkog instituta u Viminacijumu

Istoričar Kajl Harper, profesor Univerziteta u Oklahomi koji je doktorirao na Harvardu, sutra će održati predavanje u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti na temu Dunavska granica i balkanska revolucija u Rimskom carstvu: kako DNK i arheologija osvetljavaju cikluse krize i restauracije u kasnoj antici.

U najavi predavanja, SANU navodi da će biti predstavljeni rezultati multidisciplinarnog istraživanja arheologa, istoričara i genetičara, koje je proširilo znanje o antičkoj istoriji i donelo brojna otkrića o istoriji Rima kroz istraživanja na teritoriji Srbije. Navodi se i da istraživanja pokazuju balkansko poreklo carskih dinastija, odnosno rimskih careva od kojih je čak 18 rođeno na teritoriji današnje Srbije.

Antropolog Ilija Mikić iz Arheološkog instituta je, u razgovoru za Večernje novosti, istakao da savremeno stanovništvo Srbije ima oko 40% gena balkanskih starosedelaca i 60% slovenskih gena, prema DNK profilima iz laboratorija Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U petak 9. juna biće potpisan ugovor između Arheološkog instituta i Harvarda, kojim će se omogućiti zajednički rad na istraživanju Viminacijuma, rimskog grada i vojnog logora na mestu Starog Kostolca. Na ovim lokalitetima istraženo je oko 14.000 grobova i 20.000 skeleta, što omogućava da se dođe do reprezentativnih naučnih zaključaka.

Predavanje se održava u četvrtak 8. juna sa početkom u 18 časova, a direktan prenos može se pogledati ovde.

View this post on Instagram

A post shared by SANU (@sanu_beograd)

IZVOR: IG / @sanu_beograd

Autor: redportal.rs