U odnosu sveta prema Srbima video kontinuitet austrougarske politike

Istoričar umetnosti, književnik i akademik Dejan Medaković ostavio je u svojim sećanjima, koje je nedavno objavio Prometej, zapise u kojima je jasno prikazao šta će se dešavati na Kosovu i Metohiji.

Medaković, inače jedan od autora nacrta Memoranduma SANU koji je kasnije poslužio za napad na ovu instituciju na čijem će se čelu i sam naći, već sredinom osamdesetih je pisao da velike sile gledaju na Srbe kao u vreme Austrougarske monarhije:

Kako da Srbi protumače tu evropsku jednodušnost kada je reč o Albancima, sve te falsifikate i davno zaboravljenu mržnju koja se sada povampirila, pa bije po Srbima sa svih strana? Srbi su bez podrške u svetu, austrijske novine otvoreno navijaju za Albance, nije teško prepoznati stare ideje austrougarske politike.

U zapisu od 23. maja 1987. godine, Medaković piše da tadašnjoj eliti, uprkos rodoljubivih osećanja, nije jasno šta se realno može učiniti sa problemima koji su se pojavili:

Svi odreda iskazuju neki srpski bol za Kosovom, kojem, kako danas izgleda, više nema leka. Šta hoće ovi ljudi, za koje rešenje se zalažu? U ovom bezizlazu, gde su vrata? Mirno rešenje je propušteno, zakasnilo se, natrag se ne može!

IZVOR: YT / In Memoriam Milorad Crnjanin

Autor: redportal.rs