Zanimljiva priča o dve najmoćnije političke organizacije u SAD

Sjedinjene Američke Države imaju ogromnu tradiciju. Pre svega u domenu kontinuiteta ustavnog poretka koji traje već oko 240 godina, a onda i same političke prakse koja se ogleda u dugotrajnosti izbornog procesa koji je uz kozmetičke izmene suštinski ostao netaknut.

Jako je zanimljiva i priča oko odnosa demokrata i republikanaca, dve najmoćnije političke organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihove dve maskote su životinje i to danas sa ponosom ističu. Maskota demokrata je magarac, dok je maskota republikanaca slon.

Kako su ove životinje postale simboli demokrata i republikanaca?

Naime, 1828. godine u predsedničkoj trci, demokratski kandidat Endru Džekson je od strane protivnika etiketiran kao "Jackass". Međutim, Džekson je odlučio da magarca iskoristi i stavi na svoj propagandni poster. Time je Džekson izmenio percepciju samog magarca u američkom društvu kao nepokolebljivog i odlučnog. Endru Džekson je nakon te kampanje postao prvi američki predsednik iz tabora demokrata.

Foto: Printscreen YouTube

Republikanci su nastali posle demokrata, odnosno 1854. godine. Njihova povezanost sa slonom datira od sedamdesetih godina 19. veka, a prvi put ih je na taj način prikazao Tomas Nest, rodonačelnik modernih političkih stripova. Već od 1880. godine, Grand Old Party tj. republikanci koriste slona kao glavni simbol. Tradicija se do danas nije promenila, a 1984. godine je predsednik Šri Lanke, tadašnjem predsedniku SAD Reganu (republikancu) na poklon dao bebu slona.

Foto: Printscreen YouTube

Republikanci danas koriste slona kao grb na svim društvenim mrežama. Demokrate više ističu slovo D nego magarca, ali to ne menja činjenicu da su ova dva simbola duboko ukorenjena u tradiciji američkog društva i njihovih birača.

Autor: redportal.rs

#2020

#Amerika

#GOP

#Izbori

#SAD

#Srbija

#US

#United States

#bajden

#biden

#tramp

#trump