"Život Elagabala, nikada nisam trebao staviti na papir - možda bi tako ostalo nepoznato da je on nekada bio car Rimljana." - Aelije Lampridius, carski biograf

Rođen kao Varije Avitus Basianus iz Emesa (današnja Sirija), sa 14 je postao imperator Rima. Od tog momenta, u svojoj kratkoj i ludoj vladavini, potpuno će opoganiti Rim.

Devijantni seks, stalne orgije, prostitucija i sve to pod patronatom Elah - Gabala, sirijskog boga sunca. Boga koji je, po njegovoj želji, bio obavezan zakonom da se obožava u ekstravagantnim i neverovatnim procesijama. Po njemu će i dobiti ime, Elagabal.

Potpuno indiferentan na kulturu Latina, sagradio je svom bogu nasred Palatina (centar Rima) hram. Tu je nastavio svoju ulogu vrhovnog sveštenika kulta. Ubrzo su počeli čudni obredi. Krave, ovce, a po nekima i ljudska krv, je mešana sa najboljim vinima i nuđena kao najveći dar.

Napravio je tektonski potres kada se oženio Vestalkom (kao kada bi se danas oženio igumanijom), svetom devicom zakletom na čednost. Šokiranom Senatu je usput objasnio "da je sve ok, jer je i on sveštenik a ona sveštenica". No biggy.

Ali, iznad svega, ostao je upamćen po svojim devijantnim ekscesima i potpuno haotičnoj požudi koja nije znala granice. Kaže se da "nikada nije imao dva puta odnose sa istom osobom, osim sa svojom ženom". U slavu svog boga i provod svojih prijatelja, bordeli su bili otvoreni svugde. U svakoj njegovoj vili za sve. Prijatelji, klijenti, robovi. SVI.

Jedan od čestih nagona mu je bila želja da se obuče kao veoma sisata žena, ode na Forum i tamo naređuje prostitutkama poput generala. Bodreći ih i dajući savete kao da je u žaru bitke, goneći mušterije u redove kao vojnike i terajući ih da čine bizarne aktove u njegovu slast. Podučavao ih je seksualnim perverzijama i davao nagrade za "najdevijantniji čin".

Bio je potpuno opsednut muškim telom. Posebno vozačima kočija. I u skladu sa time je i ocenjivao ljude. Sva najvažnija mesta u državi su zauzimali vozači kočija, atlete i lepi robovi koji su "uspeli" da zadovolje Elagabalovu "putenu glad". Imperator je bio posebno slab na jednog vozača kočija po imenu Hijerokle, koga je nazivao svojim mužem. Naravno, Elagabal u nijednom slučaju nije bio veran nikome. Imao je mnogo miljenika, koje je uvek vodio u krevet. Ali to je činio uvek tako da bude otkriven, jer je najviše voleo da njegovu "nevaljalost" muž Hijerokle "kazni" jednim dobrima batinama.

Opsesija mu je bila potraga za najvećim "falusom". U jednom trenu nestrpljenja je čak otvorio carska kupatila za sve građane Rima. Sve samo da bi mogao da posmatra gole kupače. Pored toga, sluge je raštrkao uzduž i popreko grada i okoline u potrazi za "najobdarenijim". Posebno je naglasio da se ne vraćaju sa ičim manjim od "magarolikog" (latinski prevod slenga za muškarce sa "najvećim"...).

Na oduševljenje cara otkrili su atletu Aurelija Zotikusa, po koga je car poslao odred imperijalne garde toliko veliki da se mislilo da kroz grad prolaze državne zvanice. Carevu radost i euforiju pokvario je njegov muž Hijerokle, koji je u strahu da ga ne zameni "bolji i veći", podmitio carevog peharnika da drogira Zotikusa.

Ovakvi ekscesi su toliko razbesneli stamene Rimljane, da se i njegova rođena baba Julija Mesa okrenula protiv njega. Prvo je nagovorila Elagabala da usvoji svog rođaka Aleksandra. Pošto je Aleksandar postajao sve popularniji i popularniji, car je postao svestan pretnje i želeo je da ga ubije. Bakuta je saznala i to mirno iskoristila, pustivši vest među narodom i vojskom, što je izazvalo revoluciju pod vođstvom legija.

Lično je gledala dok je pretorijanska garda izbola njenog osamnestogodišnjeg unuka i cara na smrt.

Elagabalovo telo je bačeno u Tibar, u najveći kanalizacioni odvod - Cloaca Maxima.

Foto: Wikipedia.org/Jose Luis Bernardes Ribeiro - https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Autor: JUAN PABLO SÁNCHEZ / Redportal