Višestruki predsednik Vlade, Narodne skupštine i gradonačelnik Beograda

Na današnji dan 1926. godine preminuo je Nikola Pašić, najznajačajnija ličnost srpske politike s kraja 19. i početka 20. veka.

Pašić je rođen 1845. godine u Zaječaru. Kao odličan đak Velike škole u Beogradu, dobio je državnu stipendiju i nastavio studije na Politehničkoj školi u Cirihu. U politički život Srbije uključio se 1878. godine, kada je izabran za narodnog poslanika. Sa najbližim istomišljenicima je 1881. godine osnovao Narodnu radikalnu stranku, koja je stekla ogromnu popularnost u narodu.

Radikali i Pašić su bili u sukobu sa dvorom Obrenovića, zbog čega su bili proganjani, hapšeni i optuženi za poduzanje Timočke bune. Na vlast su prvi put došli 1889. godine, kada su doneli novi Ustav Kraljevine Srbije, poznatiji kao Radikalski ustav, a sam Pašić je tada izabran za predsednika Narodne skupštine.

Za pola veka političke karijere, Pašić je uspeo da opstane pod vlašću dve dinastije, bude najznačajniji političar Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i iznese tri rata, od kojih je jedan Prvi svetski rat.

Preminuo je u svojoj kući u Beogradu, neposredno po povratku iz dvora, gde je sa kraljem Aleksandrom I razgovarao o novom premijerskom mandatu.

Autor: redportal.rs

#Istorija Srbije

#Kraljevina Srbija

#Narodna radikalna stranka

#Srpska istorija

#Srpski političar

#nikola pašić