Inspiracija Sabatonu za čuvenu pesmu

Na današnji dan 1915. godine, tokom odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu, srpski major Dragutin Gavrilović je održao legendarni govor svojim vojnicima.

Oktobra 1915. godine austrougarsko-nemačke snage su ponovo napale prestonicu Kraljevine Srbije i svima je bilo jasno da je grad nemoguće odbraniti. Ipak, hrabri braniocu su bili rešeni da pruže odlučan otpor.

Okupljeni pred kafanom Jasenica na Dorćolu, našli su se vojnici, dobrovoljci i četnici, a govor im je održao major Dragutin Gavrilović. Ovaj govor je kasnije ušao u udžbenike Vojne akademije, ali i besedništva. U odsudnoj borbi je i Gavrilović teško ranjen. Hrabrost branilaca Beograda toliko oduševila nemačkog feldmaršala Augusta fon Makenzena, da je na Košutnjaku pored nemačkog vojnog groblja podigao i spomenik svojim neprijateljima, uz epitaf:

Ovde počivaju srpski junaci.

Postoje tvrdnje da je autor govora majora Gavrilovića zapravo Đorđe Roš, takođe teško ranjen na Dunavskom keju zajedno sa Gavrilovićem. Govor je kasnije koristio i Branislav Nušić, koji je predavao besedništvo na Vojnoj akademiji.

U svakom slučaju, govor majora Gavrilovića je inspirisao švedsku metal grupu Sabaton da napravi popularnu pesmu:

IZVOR: YT / Sava Kozarski

Autor: redportal.rs