Jedan od najskupljih sireva na svetu

Kotur parmezan sira može koštati više od 1.000 dolara i ima prosečnu težinu od 88 kg, što znači da košta preko 22 dolara za kg.

Parmezan je veliki posao za Italiju. Godišnje se proizvede u proseku 3,6 miliona točkova, a industrija je vrijedna oko 2,2 milijarde evra (2,5 milijarde dolara), što ovaj sir čini jednim od najvećih izvoza u Italiji.

Foto: Pixabay.com

Jednom koturu treba najmanje godinu dana da sazri, potrebno je 131 litra mleka za proizvodnju jednog kotura, a može se proizvoditi samo u ograničenom području na severu Italije, u regiji Emilija Romanja. Njegovo italijansko ime, u stvari, Parmigiano Reggiano, znači "iz gradova Parme i Ređo Emilije".

Prvi proizvođači parmezan sira bila bili su monasi, koji su ovaj sir pravili pre 1000 godina. Danas postoji samo 329 mlekara u čitavom svetu koje prave ovaj sir I sve se nalaze u istoj oblasti. Sir nije moguće napraviti bilo gde drugo izvan ove oblasti. Razlog tome su 3 baktarije koje su endemske I nalaze se samo na ovoj teritoriji.

Parmezan se pravi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Punomasno mleko jutarnje muže se meša sa prirodno obranim mlekom od prethodne večeri. Ova smeša se pumpa u posude obložene bakrom, koje se ravnomerno zagrevaju i daju smeši jone bakra.

Dodaje se surutka (koja sadrži smešu određenih termofilnih bakterija mlečne kiseline) i temperatura se podiže na 33-35 ° Zatim se skuta mehanički razbija na sitne komade, а temperatura se podiže na 55 ° C. Sirište se ostavi da se taloži 45-60 minuta.

Foto: Pixabay.com

Sir se s nakon toga stavalja u orugle obručeve dan-dva, a potom se stavlja u slanu kupku da bi upio so. Posle 25 dana provedenih u slanoj kupki sir se stavlja u prostorije za sazrevanje gde stoji 12 meseci. Sirevi mogu da stoje i duže, a što više stoje, to im je cena veća.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Parmezan

#sir