Treća generacija čuvara na Zejtinliku

Đorđe Mihailović, čuvar Srpskog vojničkog groblja u Solunu i živa legenda ovog mesta, od ove godine više ne obavlja ovaj posao.

Iako se dobro oseća, noge su ga izdale, što mu je značajno otežavalo svakodnevne poslove. Na ovom plemenitom poslu zamenio ga je Krstimir Copas, koji 30 godina živi u Solunu, a po majci je Srbin i po ocu Grk.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštili su da će i Đorđe Mihailović ostati zaposlen na poslu čuvara, ali će Copas preuzeti najveći deo poslova.

Đorđe Mihailović je rođen 1928. godine u Solunu. Poreklom je iz Grblja u Boki kotorskoj, odakle je njegov deda Savo Mihailović pošao u Prvi svetski rat kao srpski dobrovoljac. Nakon rata, ostao je da čuva humke svojih ratnih drugova do smrti 1928. godine, kada je tu obavezu preuzeo njegov sin Đuro Mihailović, otac Đorđa Mihailovića.

Čika Đorđe je postao čuvar Srpskog vojničkog groblja po očevoj smrti 1961. godine. Dobro je poznat svima koji su se na ovom mestu poklonili senima srpskih ratnika, kojima je recitovao pesmu Vojislava Ilića Mlađeg, a svakoga je pitao odakle dolazi i iz koje je porodice, pa bi napamet znao gde su sahranjeni njegovi preci ili zemljaci.

Odlikovan je Ordenom srpske zastave II stepena 2014. godine.

Autor: redportal.rs

#Prvi svetski rat

#Srpsko vojničko groblje

#Zejtinlik

#solun

#Đorđe Mihailović

#Đorđe Mihajlović