Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog

Mnoge porodice danas u Srbiji slave kao krsnu slavu, a u narodu poznatiju kao Mratindan. Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan.

Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju Stefanu Dečanskom.

Stefan Uroš III Nemanjić poznatiji kao Stefan Dečanski, bio je kralj Srbije iz porodice Nemanjića, sin kralja Milutina i otac Stefana Dušana dvojice najvećih vladara Srbije u čije vreme se Srbija najviše proširila.

Rođena sestra Stefana Dečanskog bila je Ana Neda koja se udala za bugarskog cara Mihajla III Šišmana. Sa očeve strane imao je polubrata Konstantina i polusestru Caricu ili Zoricu.

Oženio se bugarskom princezom Teodorom sa kojom je imao sinove Dušana i Dušicu i ćerku Jelenu. U drugom braku, sa vizantijskom princezom Marijom Paleolog, kralj Stefan Dečanski imao je bar dvoje dece: cara Simeon Sinišu i Teodoru.

Oko 1292. godine Milutin i Dragutin su porazili tatarske vazale zbog čega im je pretila opasnost od tatarskog kana Nogaja. Milutin je sa njim sklopio mir, ali morao je da mu pošalje Stefana Dečanskog kao taoca. Kanu Nogaju je to bila garancija da srpski kralj više neće ugrožavati njegovu teritoriju i vazale.

Foto: Wikipedia.org

Uroš III dobio je upravu nad Zetom oko 1308. godine i pobunio se protiv oca kralja Milutina krajem 1313. godine, ili početkom 1314. godine, ali bio je pobeđen, oslepljen i poslat u Carigrad. Posle 7 godina boravka u progonstvu, krajem 1320. godine, ili verovatnije početkom 1321. godine kralj Milutin dozvolio je da se Uroš III vrati iz progonstva u Srbiju. Kada je Milutin umro u oktobru 1321. godine u Srbiji je počeo građanski rat između Konstantina i Uroša III oko prestola, presto je osvojio Stefan Uroš III Dečanski i krunisao se za kralja 6. januara 1322. godine.

Za današnji dan u narodu se čuje izreka: Sveti Mrata, sneg na vrata, kojom je označen početak hladnog i snežnog perioda godine. Veruje se da se na Mratindan predskazuje kakva će zima biti. Ako je dan maglovit, zima će biti promenljiva, a ako je vedar i sunčan, biće mraza.

Autor: redportal.rs

#Mratindan

#Slava

#stefan dečanski

#zima