Na albumu je najznačajniji kontrast između šaljivih, ponekad neočekivanih tekstova i muzike

Multiinstrumentalista Aleksandar Sedlar objavio je nedavno svoj 1. autorski album Sale i Sedlari, sa 12 eklektičnih, eksperimentalnih i duhovitih pesama stvaranih tokom poslednje decenije, saopštio je danas izdavač PGP RTS.

Sedlar je istakao da je na njegovom prvom CD-u najznačajniji kontrast između šaljivih, ponekad neočekivanih tekstova i muzike.

Svaka pesma poput Pasuljčine, Prljave piksle ili Lagala si lagala iskreni je odraz određenog vremena, okruženja i događaja koji su se desili Sedlaru ili ljudima iz bliskog okruženja uvek sa malim dodatkom umetničke slobode.

- Skoro svaka pesma ima neki svoj tvist, ponekad i po koju poganu reč, koja je u datim okolnostima nezamenljiva. No bitno je da su čak i te sporne reči uvek kontekstualizovane, nisu tu radi kerefeke niti zbog manjka vokabulara - naglasio je Sedlar.

IZVOR: YT / PGP RTS - Zvanični Kanal

Angažovan godinama kao kompozitor, dirigent, autor, multiinstrumentalista i profesor, Sedlar je tek proteklog vikenda promovisao album prvenac u PGP radnji u Beogradu, priznavši da je do sada, zauzet radeći tuđe projekte, svoj stavljao na poslednje mesto.

- Konačno sam rešio da to promenim, te je ovaj prvi album samo početak nečega što će tek zasijati u punom sjaju. Svaka pesma predstavlja deo kreativne faze kroz koju sam prolazio dok sam ih pisao, u periodu od 2009. do 2019. godine - rekao je muzičar.

Predstavljanju albuma u subotu prisustvovao je i svetski cenjeni violinista Nemanja Radulović koji se sa svojim instrumentom pridružio u pesmi Lagala Sedlaru koji je sa akustičnom gitarom izveo nekoliko pesama.

- Sedlar je jedna od najkreativnijih i najtalentovanijih osoba koje sam upoznao. Slušao sam pesme sa albuma ranije i sada kada su na jednom disku. Ono što je toliko autentično kod Saleta je to što, bilo da piše pesme, simfonije, kompoziciju, uvek je prepoznatljiv - rekao je Radulović.

Inače, Sedlarovi aranžmani pojedinih kompozicija nalaze se na novim albumima Radulovića, Patrisije Petibon i Kamil Tomas u izdanju Dojče gramofona.

Sedlar je na svom albumu snimio glavni i prateće vokale, gitare, bas i kontrabas, bubanj, perkusije, klavijature, uradivši programiranje, gudačke i duvačke aranžmane.

Pored toga, na Saletu i Sedlarima sarađivali su i bubnjari Peđa Milutinović i Miloš Branisavljević, gudači Miloš Petrović, Mladen Drenić i Miljana Popović Materni, trubač Kris Šel, saksofonisti Nikola Demonja i Luka Ignjatović, harmonikaš Aleksandar Savić Beli i prateća pevačica Nevena Filipović.

Autor: Tanjug