Patrijarh veoma poštovao Svetog Nikolaja i Svetog Justina Ćelijskog

Manastir Lelić nalazi se u selu Lelić u zapadnoj Srbiji, blizu grada Valjeva. 

Posvećen je vladiki Nikolaju Velimiroviću, rođenom u Leliću, koji je diplomirao u Bernu na Starokatoličkom univerzitetu, a kasnije otišao na Oksford, gde doktorira na studijama filozofije. Zamonašio se u manastiru u Rakovici, posle duže bolesti. Preživeo je oba rata i mnogo pomogao srpskoj vojsci.

Foto: redportal.rs

Manastir je građen od 1927. do 1929. godine. Izgradio ga je vladika Nikolaj sa svojim ocem Dragomirom i majkom Katarinom. Mošti Vladike Nikolaja su 12. maja 1992. godine prenete iz Manastira Svetog Save u Libertvilu (Ilinois, SAD) u lelićku crkvu.

U porti manastira se nalazi kapela, takođe zadužbina episkopa Nikolaja. Prvi iguman manastira po njegovom osamostaljivanju je arhimandrit Avakum Đukanović, dugogodišnji sabrat manastira Tronoše i duhovno čedo blaženopočivšeg starca Antonija Tronoškog.

Foto: redportal.rs

Sadašnji nastojatelj manastira Lelić je iguman Georgije. On je za Redportal.rs podelio uspomene na patrijarha Irineja i odgovorio na nekoliko važnih pitanja o odnosu SPC prema aktuelnoj epidemiji.

Kao crkva funkcioniše zbog COVID-19? Da li je smanjen broj posetilaca manastira?

Vernici dolaze sasvim normalno uz poštovanje svih propisanih mera. Kada vremenski uslovi dozvoljavaju, služimo napolju na otvorenom. Imamo samo manje poseta iz inostranstva.

Da li je patrijarh srpski gospodin Irinej dolazio u Lelić? Kada je bio poslednji put?

Kao patrijarh došao je 2013. godine da služi sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve Svetu liturgiju povodom 17 vekova hrisćanstva, 1.700 godina od Milanskog edikta. Tada su mošti Svetog vladike Nikolaja prvi put presvlačene otkako su prenesene iz Amerike 1991. godine.

Da li ste poznavali patrijarha Irineja?

Da, upoznao sam ga lično. Patrijarh je voleo i često je dolazio u valjevski kraj. Uvek se radovao dolasku u manstir Ćelije i Lelić. Veoma je poštovao Svetog Nikolaja i Svetog Justina Ćelijskog. Poslednji put je dolazio u naš kraj 1. 10, pre nekih mesec dana. Služio je u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, povodom 6 meseci pomena od upokojenja episkopa valjevskog gospodina Milutina.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

FOTO: Patrijarh Irinej prilikom posete valjevskom kraju, sa upokojenim vladikom Milutinom i igumanom Georgijem

Šta preporučujete ljudima u ovoj teškoj situaciji zbog smrti Irineja i COVID-19?

Čuvajte sebe, čuvajte sebi bližnje i čuvajte jedni druge. Poštujte mere i neka Vas Bog čuva.

Autor: redportal.rs

#Nikolaj Velimirovic

#lelic

#manastir Lelic

#selo lelic