Tokom svog dugog i turbulentnog života, naučnik je samo jednom boravio u Beogradu i to samo nepuna dva dana.

Iako je matična zemlja njegovog naroda, Tesla je u Srbiji i njenom glavnom gradu boravio samo jednom. Svega nepunih 48 sati je proveo u svojoj matici. Bilo je to početkom poslednje decenije 19. veka.

Tokom 1982. godine Tesla je bio u svojevrsnoj evropskoj turneji, u kojoj je na gostujućim predavanjima pričao o svojim pronalascima koji su tih godina bili apsolutni hit u celom svetu.

S obzirom da je imao zakazano gostovanje u Budimpešti, beogradski zvaničnici na čelu sa predsednikom beogradske opštine Milovanom Marinkovićem, iskoristili su priliku da ga pozovu i u posetu Beogradu. Na ovaj poziv, Tesla je oduševljeno odgovorio porukom:

- Sva slava, koju sam doživeo osobito u poslednje vreme u Londonu i Parizu, nije mi ništa, sićušno je sve ono prema odlikovanju vašem, gospodo. Kolevka mojih dedova, kraljevina Srbija... prestonica Srbinova poziva me - to je odlikovanje za mene veliko i ništa mi na svetu, u životu mome, neće biti draže od ovog odlikovanja. Ja sam srećan što sam Srbin i tim imenom ponosiću se do veka. -

IZVOR: Nikola Tesla u Beogradu 1892, Zorica Civrić i Bratislav Stojiljković

Nakon dolaska u Beograd, Tesla je odseo u hotelu Imperijal. Sledećeg dana imao je gust raspored sastanaka, od kojih je najvažniji bio poseta dvoru mladog kralja Aleksandra. Njih dvojica proveli su neočekivano dugih sat vremena u razgovoru o Teslinim pronalascima.

Sledeća bitna stanica i ono što je ostalo za istoriju jeste govor Nikole Tesle koji je održao pred učenicima Velike škole u svečanoj sali Kapetan Mišinog zdanja. Vidno emotivno potresen i oduševljen žarom i poštovanjem sa kojim ga je beogradska omladina dočekala, Tesla je između ostalog rekao:

- Gospodo i braćo. Neobično sam ushićen oduševljenjem kojim me vi preusretate i oduševljenjem svojim kad se ja posle toliko godina moga bavljenja na strani u dalekom svetu daleko od svoje otadžbine, daleko od vas gospodo, moja mila braćo, nalazim ovoga momenta ovde, među vama. Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više. Dešava se gospodo, da čovek, udaljen od svoje otadžbine zanet poslom kakvim se ja zanimam, po katkad smetne s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da ga i neće i ne može nikad ni biti. Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltaru srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam ime srpsko i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svome narodu i svojoj miloj braći. I ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, to ta počast još više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao.

IZVOR: Nikola Tesla u Beogradu 1892, Zorica Civrić i Bratislav Stojiljković

Na samom kraju Teslinog gostovanja, organizovan je koncert na Kalemegdanu u njegovu čast, kao i banket u Vajfertovoj pivnici.

Autor: redportal.rs

#Nikola Tesla

#Srbija

#Tesla

#beograd