Bio je na respiratoru zbog posledica koronavirusa

Slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica korone. Bio je priključen na respirator, kako je potvrđeno Tanjugu. Zdravstveno stanje umetnika pogoršalo se i bio je priključen na respirator.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se 2 godine kasnije preselio u Pariz.

Foto: Printscreen Pink.rs

Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kojem je bio dekan, redovni profesor i počasni doktor, da bi godine 2012. postao profesor emeritus.

Svoja dela je predstavio na preko 80 samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na oko 5 stotine grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji.

Ruska Duma mu je dodelila 2018. godine orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Oženjen je Majom T. Izquierdo. Napisao je biografsku knjigu Mojih devet života.

Autor: Telegraf.rs

#Miloš Šobajić

#koronavirus

#preminuo

#slikar