Rečenica "možete da okusite beli luk stopalima" verovatno vam izgleda kao izjava neke osobe koja baš i nema sve koze na broju u glavi.
Ali, verovali ili ne, Američko drzštvo hemičara je izvelo eksperiment da bi testiralo tu hipotezu.
Recept ide ovako, uzmete čen belog luka, presečete ga na pola i stavite u kesi za đubre. Zatim, stavite svoju nogu u tu istu kesu i zapečatite je selotejpom oko svojih članaka - tako da sav buke, miris i ukus belog luka može da marinira samo vaše stopalo. 💀
E sada trljajte kesu po vašem stopalu, kao da pripremate parče mesa. Dobro potkačite svaki deo stopala.
Nakon što ste to činili jedno desetak minuta, opustite se, pustite neku seriju i sačekajte da do vaših usta dopre vrhunski ukus belog luka. Trebaće mu oko sat vremena.
Pod pretpostavkom da ste sve uradili kako treba i dobro zalepili nogu tako da "marinada" ne curi, čestitamo vam - sada ste i zvanično postali nožni degustator belog luka. 🤮🤮🤮
IZVOR: YT / Reactions
Kako to sad, pitate? Pa prosto je, i nije zato što imamo receptore za ukus na nogama. Već je zbog toga što molekuli odgovorni za miris belog luka, probijaju vašu kožu, ulaze u krv i putuju do vaših usta i nosa - gde odjednom osećate i ukus i miris luka. 😁
Naša koža je sačinjena od slojeva koji odbijaju kako ulje tako i vodu. Sa druge strane hemikalija alicin, molekul odgovoran za miris belog luka, ume da se prošunja kroz našu odbranu. On u svojoj strukturi sadrži kiseonik preko čega se vezuje i za vodu i za ulja. Kao takav, one se provlači kroz našu kožu i uleće u krv gde se vozi do vašeg zbunjenog nosa i usta. 😄😄😄
NAUKA: Kamile su nekad lutale Arktikom
Autor: redportal.rs