Popularni Toza je svojevremno zbog pesama bio proganjan od UDB-e zbog širenja srpstva.

Pevač Predrag Živković Tozovac rođen je u Kraljevu 1936. Otac slavnog pevača Svetozar - Toza Živković bio je harmonikaš, pa je ljubav prema muzici pevač nasledio od njega.

Nažalost, po slomu Kraljevine Jugoslavije, i dolaska Nemaca, njegov otac je streljan u Kragujevcu 1941. Od oca mu je ostala harmonika, a mali Predrag je rado na njoj svirao, tako je i počeo da zarađuje prvi novac. Pevač je takođe naveo u jednom od intervjua da je njegova majka lepo pevala, verovatno je glas nasledio od nje.

Foto: Wikipedia.org

Osim što je zna da svira harmonuku, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Iako je zarađivao za hleb uz pomoć harmonije, pevač nije zaboravio ni obrazovanje, završio je gimnaziju i Ekonomski fakultet.

Ono što je interesantno u vezi Tozovca je to što je svojevremno zbog pesama bio proganjan od UDB-e.

Foto: Wikipedia.org

O pesmi Jeremija, Tozovac je svojevremeno izjavio:

Znao sam koliko reskiram kada sam komponovao pesme Šumadinac ja sam što šajkaču nosi, Vlajina, Igrale se delije na sred zemlje Srbije. Tako je došlo do Jeremije. Taj artiljerac koga sam opevao bio je prava prekretnica u mojoj karijeri. Ja sam mnogo dugo sirotovao u Beogradu, svirao u kafanama, ne možeš da uštediš ništa. I taman je krenulo, sa Jeremijom je puklo kao bomba, Srbi su pomislili "evo slobode, evo prave srpske pesme". A ništa u toj pesmi nije šovinističko, Jeremija čak i ne pominje da je Srbin, već peva o svom vojevanju, šta mu je ostalo kod kuće, livada, žena, komšinica, malo zemljice, i pevajući tu pesmu on hrabri sebe da se živ i zdrav vrati u svoje selo.

Da bi izbegao zatvor otišao je u Nemačku kod prijatelja, međutim kako je pričao, njegovu majku su zvali neki ljudi koji su se predstavljali kao funkcioneri i govorili da može da se vrati, i vratio se. Tada su počeli sa konstatnim poniženjima u sedištu tadašnje UDB-e. Oduzeli su mu i pasoš.

Na raznim festivalima osvajao je nagrade, a njegovi hitovi Mirjana, Jeremija, Čađava mehana, Beogradski mali pijaci, Jesen u mom sokaku, Vlajna, Leno Leno pevaće se još dugo dugo.

Radio Beograd mu uručuje nagradu Zlatni mikrofon, a grad Kraljevo ga je proglasilo počasnim građaninom.

pročitajte još

PREMINUO TOZOVAC

Autor: redportal.rs

#pesma

#pevač

#tozovac