Umetnost na ulicama glavnog grada 🤩

Beograd je ovog leta postao bogatiji za nekoliko jedinstvenih umetničkih dela zahvaljujući umetniku iz Liona poznatom kao Ememem. Njegovi mozaici, postavljeni na oštećenim delovima trotoara, donose dašak umetnosti u svakodnevni život prolaznika.

Prvi mozaik, poznat kao zakrpa, pojavio se u Cetinjskoj ulici blizu broja 15. Ubrzo nakon toga, umetnik je nastavio sa postavljanjem svojih dela na različitim lokacijama širom Dorćola: kod Narodnog pozorišta u Francuskoj ulici, na raskrsnici Dositejeve i Simine, ispred Instituta za meteorologiju u Dobračinoj ulici, te na uglu ulica Braće Jugović i Dobračine.

Foto: Instagram.com / @mikataalexandra

Ememem koristi tehniku koja podseća na japansku umetnost kincugi, gde se polomljeni delovi keramike spajaju zlatnim nitima, čime im se daje nova vrednost. Na isti način, Ememem oštećenja na betonu pretvara u prelepe mozaike, spajajući praktičnost i umetnost. 😍

Iako je njegova umetnost u nekim zemljama smatrana vandalizmom, gradovi poput Pariza, Njujorka, Firence i sada Beograda, ponosni su na ova dela koja ulepšavaju urbani prostor. Beograđani sada imaju priliku da svakodnevno uživaju u umetničkim zakrpama, koje ne samo da popunjavaju rupe na trotoarima, već i dodaju estetsku vrednost gradskim ulicama.

Detaljnije u videu ispod 👇

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Alexandra Mikata (@mikataalexandra)

IZVOR: IG / @mikataalexandra

Autor: K.Đ.