Van blokovskih podela u vreme Hladnog rata 🚀

Na današnji dan 1961. godine u Beogradu je održana Prva konferencija Pokreta nesvrstanih.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici 25 država sa punopravnim statusom, tri države u statusu posmatrača, kao i više delegacija socijalističkih partija i sindikata. Samit je održan u zgradi Savezne skupštine FNRJ (danas: Dom Narodne skupštine) u Beogradu.

U svom govoru na konferenciji, jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito je istakao glavni cilj Nesvrstanih:

Ovaj sastanak, po mom mišljenju, treba da dovede velike sile do saznanja da sudbina sveta ne može da bude u njihovim rukama. On treba da dokaže protagonistima sila da većina sveta odlučno odbacuje upotrebu sile kao načina rešavanja raznih važnih pitanja koja nam je prošli rat ostavio u nasleđe. Bez preterivanja mogu reći da zemlje koje su zastupljene na ovoj konferenciji, a i mnoge druge koje ne pripadaju ni jednoj grupaciji, predstavljaju veliku većinu javnog mišljenja sveta. One predstavljaju savest čovečanstva.

Učesnici konferencije su se saglasili u osudi svih oblika kolonijalizma i stavu o zajedničkoj akciji vanblokovskih zemalja. Upućeni su apeli o miru, opasnosti od rata i pisma američkom predsedniku Džonu F. Kenediju i sovjetskom lideru Nikiti Sergejeviču Hruščovu.

Autor: redportal.rs