Otac organizovao njegovu otmicu u Nemačkoj i povratak u Srbiju 🚂

Na današnji dan 1876. godine u Beogradu je rođen Aleksandar Obrenović, sin srpskog kneza Milana i kneginje Natalije. Detinjstvo poslednjeg vladara dinastije Obrenovića bilo je obeleženo ozbiljnim svađama i razvodom roditelja, kao i očevom abdikacijom.

Naslednika srpskog prestola je oktobra iste godine krstio beogradski mitropolit Mihailo i tada je dobio ime Aleksandar, po ruskom imperatoru Aleksandru II Romanovu koji mu je, preko posrednika, bio kum na krštenju.

Jedno vreme je proveo na školovanju u Francuskoj, odvojen od roditelja, a pod budnim nadzorom Jovana Ristića i Koste Protića. Posle mnogo problema i sukoba, njegovi roditelji su se 1886. godine neformalno razveli. Kraljica Natalija je sina povela sa sobom u Visbaden i odbila da ga vrati kralju Milanu koji je to izričito tražio. Zbog toga je 1888. godine organizovana njegova otmica i povratak u Srbiju.

Kralj Milan je 1889. godine abdicirao u korist svog sina Aleksandra. On je tada postao kralj sa samo 12 godina, pa je kraljevsku vlast umesto njega vršilo namesništvo. Punu vlast preuzeo je državnim udarom 1893. godine, kada se proglasio punoletnim i smenio namesnike.

Aleksandar je ubijen u zaveri 1903. godine koja je u istoriji zapamćena kao Majski prevrat. Zajedno sa njim, ubijena je i njegova supruga kraljica Draga, starija 12 godina od njega. Njihovom smrću je završena vladavina dinastije Obrenović.

Autor: redportal.rs