Najavljenje predstave u Beogradskom dramskom šŸ˜Š

Beogradsko dramsko pozoriÅ”te, drugu godinu za redom, avgust mesec prepuÅ”ta mladim pozoriÅ”nim umetnicima. Na Letnjoj sceni BDP Millennium team Arena nastavlja se projekat ā€œNovi glasoviā€ izvođenjem tri predstave od proÅ”log leta, ali i dve premijere.

Najpre će 3. i 4. biti odigran komad Gorana Starčevića ā€œU se, na se i poda seā€, u režiji Stefana Gajića. Ova savremena crna komedija vezana je za problematiku ratnih veterana i onih koji iskoriŔćavaju beneficije, kao i za moralne dileme. Igraju: Marko Pavlović, VukaÅ”in Jovanović, Mina Obradović, Ognjen MaluÅ”ić, Andrijana Đorđević, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić, Radosav Janjić.

Naredni vikend, 10. i 11. avgust, rezervisan je za ā€œTiho, tiÅ”eā€ Milice Radojčić, u režiji Ane Janković. Priča je aktuelna i dotiče bolne teme - poziva na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhatu i uopÅ”te položaju žene u druÅ”tvu u kom se seks i silovanje koriste kao sinonimi. Igraju: Aleksandra Arizanović, Andrijana Andi Đorđević, Anja Ćurčić, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić, Nikola Đorđević.

Potom će, 17. i 18. avgusta biti izvedena drama Katarine Nikolić ā€œProzorā€, koja je 2021. godine osvojila nagradu Hartefakt fonda za najbolji druÅ”tveno-angažovani tekst, u režiji Nikole Bundala. Tema je aktuelni problem nasilja u Å”kolama kroz različite forme - od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije. Igraju: Aleksandar Jovanović, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević. Dragan Petrović.

Druga polovina meseca posvećena je novim projektima ā€“ najpre će 24. avgusta premijeru imati drama mlade autorke Sofije Dimitrijević ā€œRakeā€, u režiji Dajane Josipović. To je priča o generaciji koja raste u sredini čvrsto utemeljenoj na neoborivim pravilima miÅ”ljenja i ponaÅ”anja, i u kojoj je pojedinac, ukoliko pruži bilo kakav vid otpora u znak borbe za neke male, ali žive, lične ideale, osuđen na ponižavanje. Autorsku ekipu čine dramaturg Arsenije Å timac, scenograf Itana Å estović, kostimograf Smiljka Babić i kompozitor Luka Lukić. Igraju: Jovan Simeunović, Andrija Marković, Petar Lazarević, Arsenije Arsić, Pavle Ivanović, Anja Jovanović, Mila Protić, Aleksandra UroÅ”ević, Una Rakić i Mila Lalović. Pretpremijera je 23, a prva repriza 25. avgusta.

Poslednjeg vikenda, 30. avgusta, premijerno će biti izveden komad ā€œKavez za pticeā€ Nikole StaniÅ”ića, u režiji Slobodana Stankovića. U pitanju je pobednički tekst Konkursa Sterijinog pozorja za godiÅ”nju nagradu za najbolju dramu za 2023. godine, a Pozorje je i koproducent projekta. VrÅ”njačko nasilje glavna je tema i ove predstave, ali ne iz uobičajene vizure. Naime, pravila su jasna ā€“ počiniÅ” zločin, odlaziÅ” na odsluženje kazne. Ali Å”ta se desi ako na odsluženju kazne budeÅ” žrtva zločina daleko većeg od svog? Akteri drame su maloletni delikventi u kazneno-popravnom domu, a suprotno nameri i očekivanjima - sistem, u koji su svi verovali da će im pružiti zaÅ”titu, ovde je joÅ” pogubniji nego za ljude na slobodi. Dramaturg je Vanja Å ević, scenograf Sonja Brdar, kostimograf Tatjana Tatalović, a kompozitor Arsenije Arsić. Uloge tumače: Bratislav Zdravković, Rista Milutinović, Nikola Mijatović, Budimir StoÅ”ić, Stevan Smiljanić, VukaÅ”in Jovanović i Mihailo LaptoÅ”ević. Pretpremijera je 29, premijera 30, a prva repriza 31. avgusta. 

Autor: redportal.rs