Ne postoji prečica za Oskara i zlatnu olimpijsku medalju

Samo jedna osoba na svetu uspela je da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, ali i Oskara za učešće u filmu, a to je legendarni košarkaš Kobi Brajant.

Poslednjih godina sve se više pažnje poklanja onim ljudima koji su uspeli da osvoje nekoliko značajnih nagrada iz različitih oblasti umetnosti. Tu se pre svega misli na akronim „EGOT“, koji se koristi kada neko uspe da osvoji nagrade Emi, Gremi, Oskara i Tonija.

S druge strane, ne postoji prečica za Oskara i zlatnu olimpijsku medalju, možda zato što je teško istovremeno biti vrhunski umetnik i vrhunski sportista, a možda i zato što ove dve nagrade niko nije uspeo da osvoji, niko, osim Kobija Brajanta.

Američki košarkaš je 2008. godine osvojio svoju prvu zlatnu medalju, trijumfujući sa reprezentacijom SAD na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu. Godine 2012. ponovo je osvojio zlato sa legendarnim timom u kojem su bili Lebron Džejms, Kevin Durent, Karmelo Entoni, Kris Pol, Deron Vilijams i Tejšon Prins.

Da Brajantu uspeh u košarci nije bio dovoljan govori i podatak da je ovaj vrhunski sportista na 90. dodeli Oskara poneo Oskara za animirani kratki film koji je napisao i ispričao. Zasnovana na istoimenoj pesmi koju je napisao 2015. godine, „Dear Basketball“ je bila emotivna počast njegovom vremenu u sportu, koja je na kraju postala dirljiva omaž životu i nasleđu zvezde koja je tragično izgubila život 2020. .

Oskar je podeljen sa rediteljem Glenom Kinom, koji je najpoznatiji po svom radu na nekoliko Diznijevih animiranih filmova, uključujući Lepotica i zver iz 1991. i Tarzan iz 1999. godine.

Autor: redportal.rs