Poslednja nada da će ovaj soliter biti završen je nestala 2018. godine

Goldin Finance 117, napušteni neboder visok 597 metara na periferiji Tjenđina, sedmog najvećeg grada u Kini, trenutno je najviša napuštena zgrada na svetu.

Prvenstveno dizajniran da bude centralni deo luksuznog projekta nekretnina u Tjenđinu, Goldin Finance 117, poznat i kao China 117 Tower, poznat je kao najviša nedovršena i nenaseljena zgrada na svetu. Izgradnja je započela 2008. godine, ali je zaustavljena samo dve godine kasnije, zbog posledica Velike recesije. Radovi su nastavljeni 2011. godine, s procenjenim završetkom između 2018. i 2019. godine. Međutim, do septembra 2015. godine, izgradnja je ponovo obustavljena i od tada nije nastavljena. Kada su radovi na Goldin Finance 117 prekinuti, impresivni neboder bio je peti najviši na svetu. Sada je to najviša napuštena zgrada na svetu.

Goldin Finance 117 trebalo je da ima 128 spratova iznad zemlje, od kojih je 117 planirano kao hotelski i komercijalni prostor, dok je 11 spratova bilo posvećeno mehaničkim i operativnim uslugama, kao i četiri podzemna nivoa. Za razliku od većine drugih zgrada slične veličine, dizajniran je da bude naseljiv do najvišeg sprata. Zanimljivo je da bi, ako se posmatra najviši naseljivi sprat, China 117 Tower bio drugi odmah iza Burj Khalife u Dubaiju. Nažalost, ceo neboder ostaje potpuno nenaseljen.

Pa, gde je sve pošlo po zlu? Neki kažu da je projekat bio osuđen na propast od samog početka. Prvo, developer, Goldin Group, bio je nov igrač na kineskom tržištu, a nedostatak podrške kineske vlade značio je da mora u potpunosti samostalno finansirati ceo razvojni projekat. Bio je to rizičan poduhvat, ali ako bi kompanija uspela, nagrade bi bile vredne toga. Nažalost, finansijska kriza 2008. godine stavila je još veći pritisak na Goldin.

Do 2011. godine, izgradnja na Goldin Finance 117 je nastavljena, i uprkos manjim problemima stvari su izgledale bolje. Međutim, 2015. godine, nakon ceremonije povodom dostizanja planirane visine od 597 metara, svi građevinski radovi su prestali. Nakon pucanja kineskog "tržišnog balona", Goldin nije imao rezerve da održava cenu svojih akcija, a lideri kompanije su mogli samo posmatrati kako cena pada.

Neki kažu da je razvijanje luksuznog projekta u gradu "drugog reda" poput Tjenđina bila loša ideja od samog početka jer jednostavno nije privukla interes elite koju je trebalo impresionirati. Kao što The B1M navodi:

- Bilo je to kao pokušaj izgradnje Hudson Yards u Njujorku na periferiji Filadelfije.

IZVOR: YT / TheB1M

Poslednja nada da će Goldin Finance 117 biti završen očigledno je nestala 2018. godine, a 600 metara visok neboder od tada je napušten.

Autor: Redportal.rs