Zavera protiv kuma duboko se urezala u narodno sećanje ☝🏻

Na današnji dan 1817. godine Nikola Novaković je u Radovanjskom lugu, na trlu Dragića Vojkića, ubio vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, predvoditelja Prvog srpskog ustanka.

Karađorđe je napustio Srbiju pri slomu ustanka 1813. godine. Prvi deo emigracije proveo je u Austriji, delom i kao zarobljenik, a zatim mu je dozvoljeno da pređe u Rusiju. Pokušao je da zainteresuje ruskog imperatora za oslobođenje Srbije, ali kada mu to nije uspelo povezao se sa grčkim revolucionarima iz organizacije Heterija i bez odobrenja Rusije krenuo natrag u Srbiju.

Tajno se vratio u zemlju sa željom da podigne ustanak protiv Turaka. U njegovoj pratnji bio je Naum Krnar. Karađorđe se po dolasku javio svom kumu Vujici Vulićeviću. Međutim, Vujica je o Karađorđevom povratku obavestio kneza Miloša Obrenovića, drugog Karađorđevog kuma. Dogovorili su da on mora biti ubijen i za izvršioca su odredili Nikolu Novakovića, doseljenika iz Kolašina.

Karađorđe je ubijen u zoru 26. jula u lugu sela Radovanje kod Velike Plane. Potom je ubijen i Karađorđev pratilac Naum. Karađorđeva glava je odsečena i odneta knezu Milošu, a on je dao da se preparira i zatim je predao Turcima.

Narod je na ovaj događaj gledao sa neodobravanjem. Verovalo se i da je na učesnika ubistva palo prokletstvo. Novaković je izgubio razum i stradao na jedan čudan način dok je lutao po Srbiji. Vujica Vulićević i knez Miloš danas nemaju potomstva. Stariji Milošev sin Milan je preminuo u bolesti i vrlo mlad, dok je mlađi Mihailo ubijen u Košutnjaku. Prema određenim svedočenjima, Miloš je uoči godišnjice Karađorđevog ubistva često padao u groznicu i buncanja.

Autor: redportal.rs