Ove godine organizatori su spremili bogat program, koji uključuje i učešće mnogih svetskih zvezda iz domena devete umetnosti

U sali B Hotelsa na u Beogradu održana je konferencija za štampu povodom 18. Hercegnovskog strip festivala, koji će se ove godine održati od 6. do 11. septembra.

U ime organizatora govorili su Nebojša Mandić i Jovan Subotić, a svoje viđenje manifestacije dali su i učesnici festivala Ana i Sara Živković (autorke prvog srpskog objavljenog manga stripa Mu), strip autori Vuk Popadić i Aleksa Gajić, ali i muzičari Zoran Mladenović (Kiza Seljak - frontmen grupe Bolesna štenad) i Nebojša Simeunović Sabljar (Dža ili bu).

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Jovan Subotić je rekao da mu je drago što su mediji u Srbiji zaintresovani za festival koji je osnovao Nikola Ćurčin, koji je iz godine u godinu skupljao sve veći broj crtača.

- Ove godine dodajemo i nova imena i nove države, dolaze nam specijalni gosti i koncerti, kojih će ove godine biti 12. Ovaj festival je vezan za umetnika i umetnost, manifestacija koja ne planira da zaradi bilo šta, jer su svi naši programi oduvek bili apsolutno besplatni svih ovih godina - rekao je Subotić, istakavši da će ove godine sam festival biti proširen i do Kotora i Cetinja, kako bi učesnici videli sve lepote bokokotorskog zaliva.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Nebojša Mandić je rekao da su organizatori izuzetno zahvalni srpskim strip crtačima koji od samog početka pomažu festival.

- Od prvih početaka, moramo da pomenemo, školu crtanja i ilustracije 'Đorđe Lobačev' i Vladu Vesovića, tog 'dobrog duha srpskog stripa', koji je preko svoje škole prvo doveo klince na naš festival, a sada su neki od njih postali već zreli ljudi. Među njima su neki od najznačajnijih autora, Aleksa Gajić na primer, ko je tu od samih početaka i koji nas podržava svesrdno. Tu su i Ivan Šainović, Milan Mišić, Vuk Popadić... Ljudi koji su deo ovdašnje škole stripa. Mnoge stvari ne bismo mogli da realizujemo da nemamo njihovu svesrdnu pomoć, koja je stvarno najprijateljskija moguća - naglasio je Mandić.

Sestre Živković, čiji će strip Mu biti predstavljen na festivalu u Herceg Novom, rekle su da su taj grad volele od malena, i da su zapravo još pre 10 godina bile posetioci festivala, ali da su sad došle u priliku da učestvuju kao autorke.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

- Strip 'Mu' je naš debitantski rad. Mi smo profesorke japanskog jezika, pa imajući to u vidu nije neobično što smo se okrenule i ka mangi, međutim, rekla bih da ovaj strip nije samo manga strip već fuzija evropskog, zapadnog, i japanskog stripa. Karakterišu ga japanska dinamika, likovi donekle, ali boja i format podsećaju na evropski strip. Pokušale smo da mu damo neki naš stil, naš pečat, i da iz toga napravimo nešto novo. Strip je pisan ćirilicom, na srpskom jeziju, uz ručno napisan tekst - rekla je Sara Živković, pojašnjavajući kako je došlo do nastanka ovog debitantskog autorskog dela.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Organizatori su kao specijalne goste ove godine najavili Džil Tompson (autor DC-ja), Tanina Liberatorea (autora serijala RanXerox), Gene Haa, Džoka (obojica takođe iz DC-ja), Erika Herengvela (autora serijala Krän, odnosno Lobanja), Jordi Taragonu (autora koji je radio i za DC i Marvel), Matea Alemana (serijal proTECTO i Marina), ilustratora iz Slovenije Damijana Stepančića, Anu Morozovu (autorku stripa 2000 AD), Tonija Sandovala (autora iz Meksika koji potpisuje stripove kao što su Doomboy i Watersnakes), Jildireja Sinara (autora izdavačke kuće Noble Causes, a koji je prethodno za DC) i Matjaša Namaija, autora stripova 1984: The Graphic Novel i Chernobyl: The Fall of Atomgrad, dok će posebnu radionicu za izradu storibordova držati Đorđo Pontreli. 😱

Prema programu, bendovi Bolesna štenad i Dža ili bu će održati koncerte na tvrđavi Forta mare četvrtog dana festivala - u ponedeljak 9. septembra, a kao što je već najavljeno - ulaz će biti besplatan za sve. 🎶🎵🎶🤘

Na samom kraju festivala, tradicionalno, biće održano krstarenje pod nazivom Strip u boci, prilikom kojeg će svi učesnici svoje originalne strip-kaiševe staviti u boce i baciti u more, kako bi se i na taj način pokazalo da umetnost nema granice, kao i da ona može da dopre do svakog, bez obzira gde se oni koji žude za umetnošću nalazili. 😊

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Autor: Marko Radovanović