IVANA DIMIĆ: Autor se obraća jednom čoveku, to jest, obraća se, bližnjem svom, sebi i Bogu.

Frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane, sinoć je u Književnom salonu Krika pormovisao svoju zbirku poezije Ukrštene reči u izdanju Lagune. Pored njega, o knjizi su pričali i književnica Ivana Dimić i Dragana Vujović Mihić.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Govoreći o svojoj zbirci pesama i o tome da li ima razlike između pisanja '90-ih i danas Cane je rekao:

- Poezije će uvek biti, to je osveženje za biće, da možeš sebe da iznenadiš, da možeš da iznenadiš bilo koga.

- Nema razlike između mog pisanja sada i '90-ih. Ne postoji uverenost u sve to. Stav, puno poverenja, puno ljubavi, puno praštanja. Postoji jedna stvar, ona se zove kontakt, moraju ljudi da ti veruju, trenutak lične identifikacije, jer nema nazad, samo napred. Mnogo pezije, pročitaš, pa ti nije jasno, nema poruke, a to je zbog toga što je taj neko pisao na maternjem jeziku, pa lepo zvuči.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Književnica Ivana Dimić je istakla da zbirku vredi pročitati, a potom je i sama pročitala nekoliko pesama iz knjige.

- Ovu knjigu srdačno preporučujem zato što mislim da su te pesme dobre iz razloga što je čovek autentičan, kad piše tragajući za istinom, uvek je to dobra poezija. Canetove pesme su nama poznate iz njegovog pevanja, iz Partibrejkersa. To su te iste jednostavne rime, ali ono što je značajno, to je, što bi kritičari rekli, to je lirski subjekat. On se obraća jednom čoveku i to je čovečanstvo, to jest, obraća se bližnjem svom, sebi i Bogu.

@redportal.rs

📍📍 Promocija knjige Zorana Kostića Caneta "Ukrštene reči" u izdanju Lagune održala se u Književnom salonu "Kirka", a knjigu je predstavila i Ivana Dimić #book #knjiga #cane #partybreak #muzika #music #rokandroll #rock #rockandroll

♬ original sound - 𝗥𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗹

IZVOR: TT / redportal.rs

Dragana Vujović Mihić je istakla ne treba da se misli da je svaka pesma savršena, i pitala ga da li je kod njega to proces svakodnevni, Cane se složio sa njenim mišljenjem pa dodao:

- Ja ceo život nešto pišem, pa gledam da ne pišem pred ljudima, ako mi ne padne na pamet, ja se sklonim sa strane. Danas taj napor za tim pisanjem, da vas ne oda kao jeftine, i da neko ne kaže 'e ovaj mora da je pisac' pa kao Dučić kad mu se svidi neka žena, on joj na salveti napiše sonet. 😂

Cane se dotakao tenisera Novaka i Đokovića i naučnika Nikole Tesle, pa je o njima izneo zanimljive zaključke:

- Ne sviđaju se nama neki drugi koji su protiv njega, jer zašto? Zato što je on prevelik za nas. Svi pričaju o nekom Tesli, niko u stvari ne zna ko je on.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Red portal (@redportal.rs)

IZVOR: IG / redportal.rs

Autor: Redportal.rs