Na živopisan način je upotpunio sliku o Beogradu XIX veka, od Takovskog ustanka do Srpske belle époque.

Među srpskim književnicima i publicistima koji su doprineli atmosferi svoga vremena, posebno i zapaženo mesto zauzima Milan Jovanović Stojimirović. Novinar, književnik, diplomata, političar, u vezama sa mnogim javnim radnicima i starim porodicama Srbije, on je kao retko ko znao intimin život, tokove našega društva i mnoge tajne naše burne istorije.

Od ukupno 3 toma koliko sadrži kompletno izdanje, u prvoj knjizi Stojimirovićevih Silueta starog Beograda koja sadrži dva ciklusa – Beograd i Srbija i Obrenovići, sabrane su živopisne kozerije o beogradskim ulicama, šetalištima, kafanama i ambijentalnim celinama prestonice. Autor je oslikao srpske banje, proslave, običaje, modu, ondašnje novotarije, zanate, konake, putovanja...

U drugi ciklus uvrstio je likove pripadnika i pristalica dinastije Obrenovića i dvorske elite: kneza Miloša i kneginje Ljubice, gospa Anke, Blaznavca i Velimira Teodorovića, kralja Milana, porodice Mašin i mnogih drugih aktera stvaranja moderne srpske države, i tako na uverljiv i živopisan način upotpunio sliku o Beogradu XIX veka, od Takovskog ustanka do Srpske belle époque i tragičnog Majskog prevrata 1903.

Siluete starog Beograda: Kozerije možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Foto: privatna arhiva

Autor: Redportal.rs