Prikazuju istoriju dinastije koja je zauvek ostavila pečat na Evropi i celom svetu

Habzburzi Martina Rejdija su epopeja o jednoj dinastiji i svetu koji je ona gradila duže od hiljadu godina 📖 – i zatim izgubila. Pošavši od skromnih korena, Habzburzi su u XV veku stekli vlast nad Svetim rimskim carstvom. Narednih nekoliko decenija njihovi posedi su se munjevito širili, obuhvatajući veliki deo Evrope, od Ugarske do Španije, kao i delove Novog sveta i Dalekog istoka. U vreme Prvog svetskog rata Habzburzi su bili najvažnija evropska sila ☝🏻.

Istoričari ih često nazivaju vladarima carstva u raspadu, ali Rejdi razotkriva njihovu istrajnu moć hranjenu verom da su upravo oni predodređeni da vladaju svetom kao branitelji Rimokatoličke crkve, jemci mira i pokrovitelji učenosti i znanja. Habzburzi ubedljivo prikazuju istoriju dinastije koja je zauvek ostavila pečat na Evropi i celom svetu.

Martin Rejdi je profesor emeritus centralnoevropske istorije na Univerzitetu u Londonu. Obrazovao se u Londonu i Budimpešti, a specijalizovao se za istoriju Mađarske i Rumunije. Napisao je šest knjiga koje se bave istorijskom tematikom.

Autor: redportal.rs