O knjizi govorila i autorka Gordana Dostanić

Banjalučkoj publici je u subotu, 27. maja tekuće godine predstavljena monografija Narodne nošnje Srba Livanjskog polja u 19. i 20. vek Gordane Dostanić 📜📚📖, u izdanju Udruženja Ognjena Marija Livanjska. Događaj je upriličen u Izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Foto: omlivanjska.com/Udruženje OML

O livanjskoj narodnoj nošnji, pojedinim karakterističnim delovima nošnje, ženskom umeću i veštinama u njenoj izradi govorila je Danijela Đukanović, etnolog, kustos Muzeja Republike Srpske. O podsticaju i motivima nastanka monografije o srpskim livanjskim nošnjama, kao i potrebi čuvanja tradicije, govorila je autorka Gordana Dostanić.

Foto: omlivanjska.com/Udruženje OML

Odlomak iz knjige Ždralovačke pričke Jovana Babića, koji govori o saboru u Crnom Lugu i dočarava nošnju i pesmu momaka i devojaka na tom i drugim narodnim zborovima, pročitala je Dijana Kovačić.

Foto: omlivanjska.com/Udruženje OML

Helena Kozić i njene drugarice, članice dečije folklorne grupe, u više navrata su prošetale prostorom Salona prikazujući publici narodnu nošnju, na kojoj su se naročito isticale pregače 😍. Vokalna ženska grupa Baštioničarke, u sastavu: Maja Todorović, Sandra Blagić, Petra Simić, Jelena Simović i Maja Đukić, otvorila je skup ženskom krajiškom pesmom Kad zapjevam ovako malena. U toku programa izvele su i Pjesmu sa Dinare, koju je za tu priliku napisala Maja Todorović. Promociju su zatvorile pesmom Republika Srpska 🎶🎶🎶.

Foto: omlivanjska.com/Udruženje OML

Autor: redportal.rs / Jovana Radić