130. godišnjica rođenja velikog srpskog književnika

Od četvrtka 2. marta počinje ciklus predavanja 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Predavač će biti dr Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske književne zadruge i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog, autor nekoliko monografija o ličnosti i delu ovog pisca.

Prvo predavanje pod nazivom Gnostička osećajnost u poeziji Miloša Crnjanskog biće održano 2. marta sa početkom u 19.30 časova. U istom terminu narednog četvrtka se održava predavanje Dualizam u Dnevniku o Čarnojeviću i Kapi španske krvi. Zatim sledi predavanje Bog, slučaj i sudbina u Drugoj knjizi Seoba i Hiperborejcima, 16. marta i finalno predavanje 23. marta na temu Roman o Londonu i Beli, Dos Pasos, Dablin i Gazdanov.

View this post on Instagram

A post shared by Kolarac (@kolarac_kolarceva_zaduzbina)

IZVOR: IG / @kolarac_kolarceva_zaduzbina

Crnjanski je rođen 1893. godine u Čongradu, gde je njegov otac premešten kao činovnik zbog političkog angažovanja za prava Srba u Austrougarskoj. Borio se u Prvom svetskom ratu kao austrougarski vojnik. Međuratni period proveo je najpre kao profesor gimnazije, a potom i kao novinar, te dopisnik i ataše za štampu u Madridu, Rimu i Berlinu. Umro je 1977. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Autor: redportal.rs