Kao da kažete da morate upotrebiti sve čaše ili šrafcigere pre kupovine novih, tvrdi se u citatu koji se pripisuje italijanskom književniku ☝🏻

Procenjuje se da je italijanski književnik i filozof Umberto Eko posedovao oko 50.000 knjiga u svojoj biblioteci. 😱

Na društvenim mrežama se često objavljuju citati koji se pripisuju Umbertu Eku u kojima govori o neopravdanosti kritika na račun onih koji kupuju knjige za koje možda neće ni imati vremena:

Budalasto je misliti da morate pročitati sve knjige koje kupite, kao što je budalasto kritikovati one koji kupuju knjige koje neće nikad moći da pročitaju. To bi bilo kao da kažete da morate upotrebiti sav pribor za jelo ili čaše ili šrafcigere ili burgije koje ste kupili pre kupovine novih. 💁🏻‍♂️

Umberto je, prema citatima koji mu se pripisuju, tvrdio da je uvek bolje imati više knjiga, nego manje:

Ako, na primer, imamo knjige o medicini, razumemo da je dobro imati ih više kod kuće nego li manje: kad želite da se osećate bolje, odlazite do „medicinskog ormara” i birate knjgu. 🩺📕 Ne bez reda, nego knjigu za taj trenutak.

Takođe, one koji čitaju samo jednu knjigu video je kao žrtve potrošačkog društva:

Oni koji kupe samo jednu knjigu, pročitaju samo tu jednu i onda je se oslobode. Oni jednostavno primenjuju potrošački mentalitet na knjige, odnosno smatraju ih potrošačkim proizvodom, dobrom. Oni koji vole knjige znaju da je knjiga sve samo ne roba.

IZVOR: YT / Open Culture

Autor: redportal.rs