Postoje brojne alternative ☝️

Unos dovoljno proteina uprkos netoleranciji na laktozu može biti izazovan, ali postoje brojni načini da osigurate adekvatan unos proteina bez konzumiranja mlečnih proizvoda. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da zadovoljite svoje potrebe za proteinima:

Biljni izvori proteina: Mahunarke poput pasulja, leblebija i sočiva odlični su izvori proteina. Takođe, orašasti plodovi, semenke i kvinoja bogati su proteinima i mogu se lako uključiti u ishranu.

Tofu i tempeh: Ovi proizvodi od soje odlični su biljni izvori proteina. Tofu je veoma svestran i može se koristiti u raznim jelima, dok je tempeh bogatiji vlaknima i proteinima.

Meso i riba: Piletina, ćuretina, govedina, svinjetina, riba i morski plodovi odlični su izvori visokokvalitetnih proteina. Uključite ove namirnice u svoje obroke kako biste osigurali dovoljno proteina.

Jaja: Jaja su izvrstan izvor proteina i mogu se pripremati na različite načine. Ukoliko ste zabrinuti zbog holesterola, možete koristiti samo belanca.

Proteinski prahovi: Proteinski prahovi na biljnoj bazi, kao što su proteinski prah od graška, konoplje ili pirinča, mogu biti odličan dodatak smutijima ili zamenama za obrok.

Alternativni mlečni proizvodi: Postoje mnogi proizvodi bez laktoze ili mlečni proizvodi sa niskim sadržajem laktoze, kao što su jogurti i sirevi bez laktoze. Takođe, biljna mleka kao što su bademovo, sojino ili kokosovo mleko mogu biti dobar izbor.

Planiranje obroka: Planiranje obroka unapred može vam pomoći da osigurate dovoljno proteina u svakom obroku. Kombinujte različite izvore proteina kako biste dobili sve esencijalne aminokiseline.

Konzultujte nutricionistu: Ako imate problema sa balansiranjem ishrane, konsultujte se sa nutricionistom koji može pomoći u kreiranju jelovnika prilagođenog vašim potrebama i netoleranciji na laktozu.

Praćenje ovih saveta pomoći će vam da osigurate adekvatan unos proteina, čak i sa netolerancijom na laktozu, i održite zdravu i uravnoteženu ishranu.

Autor: Balša Stupar