Pranje obojenog veša je poput lutrije - nikada ne znate kako tkanina može da odreaguje na prašak ili tečni deterdžent

Garderoba jarkih boja mnogima je omiljena, ali je njeno pranje izazov pred kojim poklekne većina domaćica.

Razlog je i više nego očigledan - samo jedan pogrešan potez i sav veš u mašini poprimiće nijansu one jedne majice ili čarape koja ispušta boju. Kako da sprečite puštanje boje sa obojene garderobe?

Pranje obojenog veša je poput lutrije - nikada ne znate kako tkanina može da odreaguje na prašak ili tečni deterdžent, posebno ukoliko je u pitanju prvo pranje.

U većini slučajeva, boja kojom je ona obojena u veš mašini počne da se ispira, pa su i posledice tragične - drugi veš poprimi nijansu ovog koji ispušta boju, a taj koji je "glavni krivac" za sve već nakon nekoliko pranja potpuno izbledi i može da se baci.

Uz pomoć jednog jednostavnog trika gubitak boje prilikom pranja veša može se potpuno izbeći, a sve što vam je potrebno možete pronaći u svojoj kuhinji.

Kako da veš ne bledi prilikom pranja

Trik u koji se kunu vrsne domaćice je prilično jednostavan i ne zahteva nikakve specijalne izdatke, niti uređaje. Sve što je potrebno jeste da u lavoru pripremite rastvor tako što ćete u 2 litre vode rastvoriti pola šolje soli i trećinu šolje sirćeta.

Kada sve sastojke sjedinite i dobro promešate, u lavor treba da potopite veš za koji sumnjate da bi mogao da pušta boju, i ostavite ga tako da odstoji oko pola sata. Kada vreme prođe, stvari je potrebno izvaditi i dobro isprati u vodi sve dok ona ne bude potpuno prozirna.

Tek nakon ovoga možete biti sigurni da je obojeni veš, a naročito onaj kome je to prvo pranje, spreman za ubacivanje u veš mašinu. Eksperti preporučuju, naravno, da čak i nakon ovoga temeperatura na kojoj perete veš bude prilagođena etiketi sa instrukcijama za održavanje odeće, kako ne bi bilo iznenađenja.

Rastvor soli i sirćeta može biti vaš najbolji saveznik u domaćinstvu

Osim što je vrlo delotvoran u sprečavanju ispuštanja boje sa obojene garderobe, rastvor vode, soli i sirćeta u proporciji koja je navedena može poslužiti za još nekoliko stvari u domaćinstvu i zameniti skupe (i potencijalno opasne) hemijske proizvode.

Možete ga koristiti za pranje unutrašnjosti frižidera, u njega možete potopiti kuhinjske daske za sečenje kako biste ih temeljno oprali, a zgodan je i za čišćenje srebrnog nakita. Ukoliko dodate i par kapi maslinovog ulja, njime možete brisati i drveni nameštaj.

Autor: nportal.rs