U telu, određena količina testosterona se pretvara u estrogen.

🤕 Sindrom iritabilnog muškarca (IMS) se može definisati kao stanje preosetljivosti, frustracije, anksioznosti i besa koje se javlja kod muškaraca i povezano je sa biohemijskim promenama, hormonskim fluktuacijama, stresom i gubitkom muškog identiteta. Postoji mnogo stvari koje mogu dovesti do toga da hormoni nestanu. Počnimo sa nečim što svi radimo, a to je jedenje hrane. Ako dobijemo na težini, imamo potencijal da povećamo IMS.⁠

💊 Evo kako to funkcioniše: U telu, određena količina testosterona se pretvara u estrogen. Muškarci i žene imaju estrogen i testosteron u svojim telima. Kada se ugojimo, naše masne ćelije su aktivnije u pretvaranju testosterona u estrogen.

Što više estrogena imamo i što manje testosterona imamo, postajemo razdražljiviji i manje osećamo svoju mušku snagu. To je jedan od načina da se izvuku iz situacije. Drugi način je da znamo kada smo pod velikim stresom da nam nivoi testosterona opadaju. Treći način na koji se oni izvuku je kada koristimo različite lekove koji mogu da utiču na hormonalni nivo.

Autor: redportal.rs