Zbog OVOGA hitno morate kod lekara 👩🏼‍⚕️

Često osoba koja prolazi kroz napad panike ima utisak da je u pitanju srčani udar, te zbog toga strah još više raste. Ova dva stanja zaista imaju sličnu manifestaciju.

Kako izgleda napad panike?

Napadi panike se javljaju iznenada i bez očiglednog razloga. Traju od nekoliko sekundi do nekoliko desetina minuta i završavaju se osećajem olakšanja i intenzivnog umora. Među simptomima napada panike su ubrzan puls, lupanje srca, znojenje, drhtavica, osećaj gušenja, nelagodnost u grudima ili stomaku, osećaj nesvestice i gubitak kontrole, talasi vrućine ili hladnoće. Većina ovih simptoma se javlja i kod srčanog udara.

U čemu je glavna razlika između napada panike i srčanog udara? 

Napad panike može izazvati oštar bol u predelu srca. Ako snažno udahnete i izdahnete, bol se pojačava. Isto se dešava ako pritisnete rukom u predelu grudi. Ovaj bol uglavnom nestaje u roku od najviše deset minuta.

Sa druge strane, kod srčanog udara bol, koji uopšte i ne mora da se javi, oseća se kao pritisak. Lokalizovan je na sredini grudnog koša i može se proširiti na levu ruku, vrat i leđa. Intenzitet bola se ne pojačava ako udišete ili ako pritisnete rukom grudni koš. Traje duže od deset minuta ili prestane pa se vrati.

Postoji još nekoliko vrlo sličnih simptoma koji se razlikuju gotovo u sitnicama: kod napada panike se javlja peckanje po celom telu, dok se kod srčanog udara ono javlja samo u levoj ruci. Napad panike prati osećaj mučnine koji može izazvati povraćanje, dok ga kod srčanog udara nema. Napadu panike prethodi i ubrzano i teško disanje, dok kod se kod srčanog udara osoba guši zbog nedostatka vazduha.

Autor: lepaisrecna.mondo.rs