Oboriće vas s nogu

Krastavce kiselimo, stavljamo u salate, u sendviče i mešamo s džinom. Ali, da li vam je ikada palo na pamet pržiti krastavac?

Verovatno nije, ali biste nakon ovog teksta mogli to i pokušati.

Krastavci se mogu pržiti i češći su u azijskim kuhinjama, ali nikako ne bi trebalo da budu rezervisani samo za taj deo sveta.

Dakle, ako planirate pržiti krastavce, najbolje je prvo ukloniti semenke. Ovaj ključni korak smanjiće količinu vode koja se oslobađa tokom prženja.

Krastavac prepolovite po dužini pa malom kašikom izdubite semenke. Zatim poprečno narežite na komade debljine oko 1.5 cm. Iako nije obavezno, soljenje narezanog krastavca pre kuvanja pomoći će da se izvuče višak tečnosti.

Premestite narezane krastavce u cedilo postavljeno iznad zdele i pospite solju. Ostavite da odstoji 20 do 30 minuta, a zatim dobro isperite pod hladnom tekućom vodom.

Pre nego što ih dodate u vruć tiganj s uljem, obavezno ih osušite papirnatim ubrusima ili čistom krpom za posuđe. Narezani krastavci imaju slično vreme prženja kao i tikvice, samo nekoliko minuta dok ne omekšaju. Kako biste sprečili da krastavci tokom prženja postanu kašasti, držite se brzih metoda kuvanja kao što je prženje u woku, ali ako ih planirate koristiti za čorbu ili supu, nije toliko važno koliko dugo će se pržiti.

Ukus prženih krastavaca najbolje se može uporediti s ukusom sirovih krastavaca, samo su drugačije teksture. Prženje krastavaca smanjiće njihovu prepoznatljivu hrskavost, ali to nije ni loše za promenu. Dobro se slažu s raznim ukusima, uključujući beli luk, đumbir, soju…

Autor: Krstarica