Radite li ovo?

Zdrava ishrana i vežba su uvek korisni za gubitak težine. Međutim, postoje neke stvari koje je, iako mogu biti deo procesa mršavljenja, bolje izbegavati, prenose magazin.novosti.rs.

Ako želite da smršate, jedna uobičajena, ali beskorisna praksa bi vas mogla sprečiti da postignete svoj cilj. Naime, dijetetičari su za Eating Well otkrili da vaganje donosi više štete nego koristi. Ako se zdravo hranite i mnogo se krećete, vaganje neće otkriti mnogo o vašem zdravlju.

Dijetetičarka Melani Betz je objasnila:

Težina je samo jedan, veoma mali deo zdravlja. Neophodno je sagledati celokupno fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, naše društvo je fokusirano na telesnu težinu, tako da je lako upasti u zamku i učiniti nešto da smanjimo broj na skali, što ponekad znači zanemarivanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Neki stručnjaci predlažu da se vagate kod doktora koji vam neće otkriti težinu ili da se uopšte ne vagate. Ako ne znate koliko ste teški, lakše ćete se fokusirati na važnije načine merenja svog zdravlja, na primer kako se osećate ili šta pokazuju vaši laboratorijski rezultati.

Vaganjem nećete otkriti male promene u težini koje mogu varirati na dnevnom nivou (od pola do dva kilograma) u zavisnosti od zadržavanja vode, da li ste tog dana imali nuždu, menstrualnog ciklusa, hrane koju ste jeli, stresa i mnogo više. „Skala ne pravi razliku između gubitka masti, gubitka vode ili gubitka mišića“, rekla je dijetetičarka Bes Berger.

Praćenje ovih promena na vagi može vas samo učiniti još uznemirenijim, posebno ako pokušavate da smršate. Naime, prema istraživanju sprovedenom na studentima, oni koji su se svakodnevno vagali pokušavajući da smršaju bili su pod većim stresom i manje zadovoljni svojim telima.

Autor: magazin.novosti.rs