Evo o kojim destinacijama je reč 👇

Japanci već vekovima obeležavaju dolazak trešnjinog cveta - poznatog kao sakura - održavajući festivale širom zemlje kako bi proslavili kratku godišnju pojavu ružičastih cvetova. U Sjedinjenim Američkim Državama, lovci na trešnjin cvet hrle u Vašington DC kako bi videli delikatne ružičaste cvetove tokom četvoronedeljnog festivala, ali postoje nekoliko opcija bliže kući gde možete uhvatiti prolaznu bujnost boja u rano proleće, piše Nacionalna geografija. Evo najboljih mesta za posmatranje trešnjevog cveta u Evropi 👇:

1. Stokholm, Švedska

Proslavite pojavu trešnjinih cvetova u Stokholmu tako što ćete planirati posetu na vreme za godišnji Dan trešnjinog cveta, koji se održava 28. aprila ove godine. Borbe martialnih veština, radionice japanske kulture i praktične aktivnosti održavaju se pod morem ružičastih cvetova koji prekrivaju Kungsträdgården (Kraljev vrt) iz 15. veka, između luke i glavne trgovačke četvrti. Trešnje su bile poklon švedskom kralju Karl 16. Gustafu od strane Japana 1998. godine i sada cvetaju duž oba kraja potopljenog bazena sa ukrasnim fontanama i stepenicama za posmatranje uz sladoled.

2. Amsterdam, Holandija

Zaboravite na lale - u Amsterdamu je sve u znaku trešnjinog cveta od sredine marta do početka aprila. Amsterdamska šuma, udaljena 40 minuta vožnje biciklom južno od centra grada u predgrađu Amstelveen, lokalno je poznata kao Kersenbloesempark (ili Park trešnjinog cveta). Park ima 400 sakura drveća, koja su donirana od strane Japanskog ženskog kluba 2000. godine - svako drvo je dobilo japansko ili holandsko žensko ime. Samo imajte na umu da su piknici pod bledorozim laticama dozvoljeni samo radnim danima. Još praktičnija opcija je Vestepark, koji je na peške udaljen od centra i omiljen od strane lokalaca zbog svojih ravnih staza za vožnju bicikla, kafića i travnatih površina zasenjenih mirisnim trešnjinim drvećem.

3. Bon, Nemačka

Pastelno roze trešnje prvi put su zasađene u bivšoj nemačkoj prestonici Bonu 1980. godine kao deo programa za urbanu obnovu. Sada obično cvetaju u prve 2 nedelje aprila, privremeno pretvarajući kaldrmisane ulice u kvartu Nordstadt u tunele živopisno roze boje. Najbolje ulice za posetu su Breite Strasse i Heerstrasse, koja je nadimak dobila po Aveniji trešnjinog cveta zbog svoje krošnje boje šećerne vune. Obe su na pešačkoj udaljenosti od glavne železničke stanice u Bonu, manje od sat vremena vožnje vozom od aerodroma Keln-Bon.

4. Pariz, Francuska

Pariz u proleće je uvek dobra ideja, ali posetite ga krajem marta ili početkom aprila i videćete eksplozije ružičastih latica širom grada. Nigde nema isti efekat kao u vrtovima Trokadera u 16. arondismanu, gde Ajfelov toranj nadvisuje oblake roze boje za ultimativnu parisku foto priliku. Zaustavite se u prodavnici sira na putu po sir obojenom u roze vinu, a zatim pronađite piknik mesto na travi ispod drveta.

5. Dolina Jerte, Španija

Na 3 sata vožnje zapadno od Madrida, Dolina Jerte je poznata po svojim slatkim, bezpeteljnim trešnjama Picota, koje se ovde gaje od 17. veka i zaštićene su statusom geografskog porekla. Dva miliona stabala prekrivaju slikovite planinske padine i procvetaju u snežno bele cvetove svake godine krajem marta kada 11 sela regiona obeležava ovu priliku festivalom. Iako bele latice traju samo 2 nedelje, proslave se nastavljaju tokom berbe trešanja između maja i avgusta, kada posetioci mogu da pomognu lokalnim farmerima u berbi voća, da se pridruže degustacijama i čak da posete lokalni Muzej trešanja.

6. Edinburg, Velika Britanija

Edinburg cveta nešto kasnije od ostatka Velike Britanije, pa posetite Škotsku između sredine aprila i kraja maja da biste uhvatili grad kako postaje rumenilo roze boje. Petominutnom šetnjom južno od istorijskog Starog grada, Park Međa iz 18. veka je najbolje mesto za početak zbog svojih staza obraslih trešnjom, ogromne trave, velike dečje igraonice i kafića sa pogledom na Arturov Tron. Videćete tablu na jednom drvetu posađenom 2022. u čast lokalnih heroja, benda Bay City Rollers. Zatim svratite u bašte Prinčevske ulice u centru grada, gde roze sakura okružuje srednjovekovni Edinburški dvorac u daljini.

7. Kopenhagen, Danska

Danci ozbiljno shvataju svoj trešnjin cvet i slave njegov dolazak godišnjim dvodnevnim Sakura festivalom, zakazanim za 20. i 21. april 2024. godine. Održava se u parku Langelinie na obali, domu čuvene statue Male sirene i samo 10-minutnoj vožnji biciklom od centra grada. Oko 200 puderasto ružičastih trešanja donirali su Japanski počasni konzul Danske i ukrašavaju stazu ka fontani Gefion, vidljivu čak i iz čamca ako se odlučite za vožnju kanalima grada. Sam festival je besplatan za ulaz i prikazuje japansku kulturu sa ceremonijama čaja, radionicama haiku pesama i origamija i tezgama na kojima se prodaje suši, moči i poslastice sa temom sakure.

Autor: Nationalgeographic.com