Da li ste vi negde pogrešili?

Dnevna soba je srce svakog doma i prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, pa većina ljudi najviše ulaže upravo u nju.

Postoji niz načina i dekorativnih detalja kojima možete da je ulepšate, ali evo šta kažu dizajneri enterijera - šta je ono što nikada ne bi trebalo da zauzima mesta u vašoj dnevnoj sobi, prema pisanju Magazina Novosti.

Dizajner enterijera iz Majamija Lučana Frageli, koja se već 15 godina bavi ovim poslom, za Bussiness Insider otkrila je 4 greške koje dnevna soba "ne trpi" i kojima se narušavaju njena udobnost i atraktivnost 👇🏻👇🏻👇🏻

📌 Nikada ne držite podove golim

- Tepih menja fokusnu tačku sobe i dodaje vizuelni pečat koji čini prostor prijatnijim i udobnijim 😊 - rekla je Frageli.

Ona je dodala i da je pod, bilo da je reč o parketu ili laminatu, skloniji oštećenju kada nije zaštićen tepisima, te da tepisi čine da prostor izgleda privlačnije ☝🏻.

📌 Vertikalne žaluzine i venecijaneri

Ovo nije poželjna opcija, tvrdi Frafeli.

- Ja lično nikad nisam razumela njihovu upotrebu. Ne samo da nisu estetski prijatni, već ne uspevaju da u dovoljnoj meri osvetle dnevnu sobu i da izvuku maksimum iz dnevne svetlosti - kaže ona.

Umesto toga, preporučila je klasične roletne, a model istih uskladite sa dizajnom dnevne sobe.

📌 Prazne police za knjige su veliko NE

Police za knjige su omiljena stvar mnogih dizajnera enterijera, otkriva Lučana, ali tvrdi da iste nikada ne smeju da budu prazne. Čak i jedna prazna polica ostavlja pogrešan utisak gostima i implicira da nemate inspiracije ni kreativnosti ☝🏻.

📌 Zaboravite na postere i nalepnice koje sadrže kliše motivacione poruke

Frageli tvrdi da posteri, odštampani printovi ili nalepnice sa motivacionim porukama mogu da učine da vaš prostor izgleda "jeftino" i neoriginalno.

- Da vidim reči 'live, laugh, love' na nečijem zidu, kao dizajner enterijera bih bukvalno "poludela" od besa - kaže ona i savetuje da umesto toga svoju dnevnu sobu ukrasite pop-art umetnošću ili delima iz oblasti konceptualne umetnosti.

Ako ne želite da narušite enterijer svoje dnevne sobe, ova dizajnerka savetuje i da preskočite plastično voće u činijama kao dekor, životinjske glave na zidovima, držanje starog oružja na zidovima kao eksponat, a akcentuje i da su takozvani futoni, odnosno sofe sa drvenim postoljem, vrlo neudobne, iako mogu da deluju šik.

Autor: magazin.novosti.rs