OVO su znaci! ☝🏼😲

Posao može biti stresan, kao i događaji u vašem ličnom životu. Ali ako taj stres počinje da izaziva primetne simptome ili vas stalno iscrpljuje, možda ćete biti pregoreli. Kako to prepoznati i šta možete da uradite povodom toga, pročitajte u nastavku.

Šta je zapravo pregorevanje?

Izraz pregorevanje se koristi u vezi sa preopterećenošću poslom. U suštini, nagomilani stres tokom dužeg vremenskog perioda izaziva hronični sindrom, propraćen mnogim simptomima koji zavise od osobe do osobe. 

Najčešći uzrok je radno mesto, te se ovaj tip često proučava i istražuje: ljudi su pod prevelikim pritiskom, a ne dobijaju nikakvu nagradu na poslu ili su na veoma zahtevnim ili dosadnim poslovima.

Međutim, može ga prourokovati i stresna situacija u porodici ili okruženju. Negovatelji mogu biti pod konstantnim stresom i pokazati iste simptome kao i oni koji su preopterećeni na poslu. S druge strane, uzrok može biti i potcenjivanje i zapostavljanje. Previše ili premalo stimulansa može izazvati jednako negativne posledice.

Koji su simptomi?

Ključna stvar na koju se treba fokusirati je koliko vam je vremena neophodno da se opustite. Ako se ne opuštate ili vam je potrebno mnogo vremena da se islkjučite, to je lak način da primetite sindrom pregorevanja. Jedan od simptoma je i promena u vašem ponašanju: npr. Ne uživate više u omiljenoj aktivnosti ili ne želite da provodite vreme sa bliskim ljudima. Fizički se može manifestovati i u ubrzanom radu srca ili u poremećaju sna. 

Simptomi se često mogu preklapati sa problemima vezanim za mentalno zdravlje, zato je važno otkriti uzrok. Sagorevanje uvek ima uzrok i okidač koji je izazvao ovo stanje. Anksioznost i depresija imaju više uzroka.

Kako se boriti sa ovim stanjem?

Kada otikrijemo koji su uzroci doveli do ovakvog stanja, važno je pokušati, ako ne otkloniti same uzroke, naći način da promenimo način na koji se sa njima nosimo. To može npr. uključivati promenu u određenim crtama ličnosti, kao što je npr. perfekcionizam ili preterana očekivanja. Poseta terapeutu nam može pomoći u tome. 

U ponovnom uspostavljanju balansa nam mogu pomoći i određene navike koje ćemouvesti: npr. vežbanje ili meditacija. Istraživanja pokazuju da samo 10 minutameditacije izuzetno pozitivno utiče na stres i da ga može i te kako suzbiti.

Autor: redportal.rs