Kafa i mleko se međusobno delimično ometaju, što znači da se smanjuje apsorpcija korisnih sastojaka 👇🏻

Nedoumice oko mnogima omiljenog napitka – kafe, neretko izazivaju zbunjenost. Među njima se nalazi i ona koliko kafe ne šteti i kako se ona slaže s mlekom? Na ova pitanja odgovara profesorka fizičke hemije dr Svetlana Stanišić.

- Možete konzumirati kafu onako kako vam najviše odgovara, jer sve zavisi od vašeg ukusa. Kafa i mleko su po sebi korisni napici, svaki sa svojim karakteristikama. Kafa sadrži određene antioksidanse i fitohemikalije koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Sa druge strane, mleko je bogato hranljivim sastojcima. Kada se pomešaju ne stvaraju nikakve toksične spojeve - objasnila je dr Svetlana Stanišić.

Međutim, postoji i nekoliko negativnih aspekata ove kombinacije. Prema njenom mišljenju, kada se kafa i mleko konzumiraju zajedno, može doći do usporene apsorpcije hlorogene kiseline iz kafe, a ova kiselina deluje kao polifenol sa antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

To znači da mleko može usporiti apsorpciju korisnih komponenata iz kafe. S druge strane, kafa takođe može smanjiti apsorpciju kalcijuma iz mleka.

- Kafa i mleko se međusobno delimično ometaju, što znači da se smanjuje apsorpcija korisnih sastojaka iz oba napitka - dodala je dr Stanišić na svom Instagram profilu.

Takođe je skrenula pažnju na još jedan aspekt - kalorije.

- Danas se često koristi punomasno mleko sa visokim sadržajem masti od 10% za napitke poput raznih kafa sa mlekom. Ovo mleko može sadržati približno kalorija koliko biste uneli kroz jedan obrok. Važno je da zapamtite da kalorije u ovim napicima nisu samo one povezane sa kafom - zaključila je.

Autor: RADIOSARAJEVO.BA