Najbolji sportisti deca čiji su rođendani u novembru

Novembar je mračan mesec, ali deca rođena u ovom periodu su zaista izuzetna. Nauka je to potvrdila.

Sva deca su posebna za svoje roditelje i nije im posebno važno kada je dete rođeno - zimi, u jesen, proleće ili leto. Sivi novembar ne daje previše razloga za radost, pa roditelji čija su deca rođena u tom mesecu treba da znaju zašto su njihova deca, sa stanovišta nauke, zaista jedinstvena.

Svakog meseca Mother.li objavljuje naučne činjenice o deci rođenoj u određenim mesecima u godini, a ovde saznajemo zašto su, sa naučne tačke gledišta, novembarske bebe tako posebne. Deca rođena u novembru po pravilu su viša od svojih vršnjaka. Istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazuje da su deca rođena u hladnim mesecima po rođenju nekoliko centimetara duža od letnjih novorođenčadi. Do 7 godina, novembarska deca su viša i teža od svojih vršnjaka.

Velika je verovatnoća da će biti uspešni u sportu. Američka istraživanja o sportskim sposobnostima učenika pokazuju da su najbolji sportisti deca čiji su rođendani u novembru. Oni su čak 10-15 odsto uspešniji od svojih vršnjaka na sportskim testovima i češće pobeđuju na takmičenjima.

Rano odlaze na spavanje i lakše zaspu. Ova činjenica, koju su naučnici uočili tokom svog istraživanja, posebno će obradovati roditelje beba, jer daje nadu u dobar san – ne samo bebi, već i njenim roditeljima. Naučnici su otkrili da deca rođena u proleće i leto imaju tendenciju da idu u krevet kasnije od dece rođene u jesen ili zimu.

Veća je verovatnoća da su levoruki, posebno kada su u pitanju dečaci. Iznenađujuće, dečaci rođeni između novembra i januara imaju veću verovatnoću da budu levoruki od druge dece. Ovu činjenicu su otkrili naučnici sa Univerziteta u Beču. Oni su anketirali 13.000 odraslih i otkrili da je 7,5 odsto žena i 8,8 odsto muškaraca levoruko. Kada su pogledali muške rođendane, ispostavilo se da su skoro svi rođeni u novembru.

Oni su manje podložni nekim imunološkim bolestima. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da rođendan u novembru može smanjiti šanse za razvoj multiple skleroze i nekih drugih imunoloških bolesti. Veruje se da je ovo povezano sa nivoom vitamina D koji je majka dobila tokom letnje trudnoće.

Ljudi rođeni u novembru žive 100 godina češće od drugih. Ovu činjenicu su utvrdili istraživači sa Univerziteta u Čikagu.

Sve ove činjenice ne poriču da su i deca rođena u drugim mesecima jedinstvena. Ako ništa drugo, kada budete otpušteni iz bolnice jednog kišnog i hladnog novembarskog dana, lepo je znati da će vaše novorođenče verovatno dobro spavati i možda jednog dana postati veliki sportista.

Autor: redportal.rs