Uzgaja se tokom zimskih meseci. ❄

Bijin-Hime ili Lepa princeza je japanska sorta jagoda koja je savršeno oblikovana i obojena i nudi ukus bez premca. Košta i do 350 dolara po komadu, što je čini jednom od najskupljih voćki na svetu.

Razvijen od strane Mikio Okuda, japanskog farmera sa više od 45 godina iskustva u uzgoju jagoda, preko 15 godina pokušaja i grešaka, Bijin-Hime je jedna od najcenjenijih sorti jagoda na svetu. Najveći plodovi su veličine teniske loptice i teže oko 100 grama, ali to nije veličina ono što čini prelepu princezu posebnom. Pa, zapravo jeste, ali ne na način na koji očekujete. Generalno, što je jagoda veća, to je manje ukusa i slatkoće, ali to svakako nije slučaj sa Bijin-Hime jagodama. Ocenjene su na 13 stepeni Brik-a, što ih čini znatno slađima od standarda Brik jagoda od 10 stepeni, a imaju ukus koji podseća na ruže.

Rečeno je da tekstura Bijin-Hime jagoda uspostavlja savršenu ravnotežu između meke i čvrste, a za živopisnu crvenu boju njene sjajne kore se kaže da se prožima sve do njene srži. Takođe mu nedostaje kiselost i neobičan ukus koji se obično dobija od sorti iz supermarketa.

Foto: Facebook.com/Today I Learned Club

Kao i mnogi drugi japanski uzgajivači jagoda, Mikio Okuda uzgaja svoju sortu Beautiful Princess tokom zimskih meseci, pažljivo prateći temperaturu zemljišta i vazduha u svojim staklenicima na farmama Okuda, u Hašimi, prefektura Gifu. Sporo sazrevanje može biti jedna od tajni iza slatkoće i intenzivnog ukusa jagoda, ali Okuda je sklon da oda mnogo informacija. I sa dobrim razlogom…

Nakon što je 15 godina proveo u ukrštanju jagoda da bi napravio Bijin-Hime, Mikio Okuda je konačno postigao ono što je nameravao da uradi – stvorio veliku jagodu savršenog oblika koja takođe pruža odličan ukus. Međutim, proces još uvek nije savršen, jer neki plodovi imaju tendenciju da budu okrugli, poput mesnatih kuglica. One nisu pogodne za komercijalizaciju, a CNN izveštava da Okuda proizvodi samo oko 500 tržišno vrednih jagoda godišnje.

U zemlji u kojoj kvalitetno voće bukvalno vredi zlata (ako ne i više), jagode Beautiful Princess Mikio Okuda su veoma tražene. Na jednoj aukciji, jedna, posebno velika jagoda Bijin-Hime prodata je za 50.000 jena (350 dolara). Neki izvori tvrde da je najskuplja prodata za 500 dolara. 😂🤑

Zanimljivo je da su biljke jagoda Bijin-Hime klonovi originalne biljke koju je razvio Mikio Okuda, tako da uzgajivači ne mogu jednostavno da uzgajaju svoje prelepe princeze od semena jagode.

IZVOR: YT / Channel 4

Autor: redportal.rs