Sa druge strane, deca koja su zanemarena, zlostavljana ili emocionalno nedostupnim negovateljima imaju veću verovatnoću da formiraju nesigurne veze ili veze sa dezorganizovanim tipom.

Deca koja su tretirana sa toplinom, ljubavlju i podrškom imaju veću verovatnoću da formiraju sigurne veze sa svojim negovateljima.

Afektivna vezanost je emocionalna veza koju dete formira sa svojim roditeljima ili drugim primarnim negovateljima u ranom detinjstvu. Vrste afektivne vezanosti su kategorizovane na osnovu toga kako dete reaguje kada se njegov/njen negovatelj vrati nakon što je bio odsutan.

Sigurna vezanost: Deca sa sigurnom vezanošću su opuštena i komforna u prisustvu svojih negovatelja. Oni osećaju da su im negovatelji dostupni i da ih vole. Kada negovatelj ode, dete može biti tužno, ali kada se vrati, dete se raduje ponovnom susretu.

Nesigurna vezanost ambivalentnog tipa: Deca sa nesigurnom vezanošću ambivalentnog tipa su anksiozna i zabrinuta kada su sa svojim negovateljima. Oni su često zabrinuti oko toga da li će im negovatelj biti dostupan kada im je potreban. Kada negovatelj ode, dete može biti jako uznemireno, a kada se vrati, dete se može osećati ljutito i odbijati negovatelja.

Nesigurna vezanost izbegavajućeg tipa: Deca sa nesigurnom vezanošću izbegavajućeg tipa su emocionalno distancirana od svojih negovatelja. Oni ne pokazuju puno emocionalnih reakcija kada su sa svojim negovateljima, a kada negovatelj ode i vrati se, dete ne pokazuje mnogo reakcija.

Nesigurna vezanost dezorganizovanog tipa: Deca sa nesigurnom vezanošću dezorganizovanog tipa pokazuju nepredvidljivo ponašanje u prisustvu svojih negovatelja. Oni mogu biti uznemireni, zbunjeni ili uplašeni u prisustvu svojih negovatelja. Kada negovatelj ode i vrati se, dete može pokazati konfuzne i protivrečne reakcije.

Afektivna vezanost nastaje kada se dete oseća sigurno i negovano u prisustvu svojih negovatelja. Deca koja su tretirana sa toplinom, ljubavlju i podrškom imaju veću verovatnoću da formiraju sigurne veze sa svojim negovateljima. Sa druge strane, deca koja su zanemarena, zlostavljana ili emocionalno nedostupnim negovateljima imaju veću verovatnoću da formiraju nesigurne veze ili veze sa dezorganizovanim tipom.

Autor: detinjarije.com