Ako ste mislili da je ovo najukusniji i najzdraviji doručak, samo delimično ste u pravu. ☝🏻

S jedne strane, kombinovanje heljde sa mlekom može biti korisno jer obezbeđuje telu važne hranljive materije. Heljda je celo zrno bogato proteinima, vlaknima, vitaminima B i mineralima kao što su magnezijum i fosfor. Mleko je, zauzvrat, dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina D i drugih hranljivih materija.

Pored toga, kombinovanje heljde sa mlekom može pomoći telu da bolje apsorbuje proteine i druge hranljive materije kroz sinergistički efekat.

- Međutim, važno je zapamtiti da kombinacija heljde sa mlekom može biti otežana za varenje kod osoba sa osetljivim crevima i može izazvati nadimanje, nadimanje. Ovo posebno važi za one koji pate od intolerancije na laktozu ili alergije na mlečne proizvode - objašnjava ruska doktorka Alena Paretskaija. ☝🏻

Postoji još jedna nijansa: gvožđe sadržano u heljdi može otežati apsorpciju kalcijuma iz mleka. ☝🏻

Gvožđe i kalcijum se zaista mogu takmičiti za mesta u crevima gde se apsorbuju. Međutim, istraživanja sugerišu da efekat konkurencije između gvožđa i kalcijuma možda nije toliko značajan kao što se ranije mislilo. Dakle, generalno, kombinacija heljde sa mlekom može biti korisna - ako se ovo jelo jede u razumnim količinama.

Ali ono što ne treba jesti heljdu sa mlekom sa šećerom i puterom – umesto zdrave kaše, dobićete kalorijsku bombu koja će kao kamen pasti u stomak i naterati da vam šećer u krvi skoči.

Autor: Magazin Novosti