Kada nas uhvati grip ili prehlada, ključno je da što više ojačamo imuni sistem kako bi se lakše izborio sa štetnim mikroorganizmima. U tome presudnu ulogu ima hrana, posebno ona bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, ali i antioksidansima.
Pojedini stručnjaci smatraju da nepravilna ishrana može povećati ozbiljnost i trajanje infekcije.
Kada primetite da vam je imunitet opao, jedite više hrane bogate antioksidansima - poput svežeg voća i povrća. Bobičasto voće, citrusi i kivi su sjajan izbor jer sadrže vitamine A, C, E, selen i cink. 🥝🍋🍊
Žitarice od celog zrna su dobar izbor - kinoa, proso, smeđi pirinač, ovsene pahuljice, crveni pirinač. 🌾
I đumbir bi trebalo da se nađe na vašem meniju. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma.
Prerađenu hranu izbegavajte u širokom luku. Povrća jedite što više, ali važno je da ga malo termički obradite pre jela. 🥦🥕🧅
Ovaj čaj je nezamenljiv u borbi PROTIV PREHLADE
Autor: Magazin Novosti