Potrebno je za testo: 🍫
- 20 g kvasca
- 1 dl mlake vode
- 2 kašike šećera
- 200 g margarina
- 400 g brašna
- 1/2 kašičice sode-bikarbone
Za fil: 🍫
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g šećera u prahu
- 6 kašika džema od kajsija
Za glazuru: 🍫
- 150 g čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema:
Kvasac rastvorite u mlakoj vodi sa šećerom i malo brašna, pa ostavite da nadođe. Pomešajte brašno sa sodom-bikarbonom, dodajte omekšali margarin, kvasac i umesite testo. Ostavite na toplom mestu da naraste, a zatim ga podelite na tri jednaka dela. Jedan deo rastanjite oklagijom u pravougaonik, a zatim ga zajedno sa papirom stavite na dno četvrtaste tepsije. Premažite koru džemom i pospite polovinom mešavine oraha i šećera (prethodno ih pomešajte). Drugi deo testa takođe razvijte u pravougaonik i stavite preko filovane kore i pospite preostalom mešavinom oraha i šećera. Na kraju sve prekrijte trećim korom, izbockajte je viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Ohlađen kolač prekrijte čokoladnom glazurom i ostavite da se dobro stegne.
RECEPT: Sarmice od zelja 👩🏻🍳🥬
RECEPT: Čokoladne praline sa rumom 👩🏻🍳🍫🥃
RECEPT: Toffee tart 👩🏻🍳🍫🥧
Autor: Magazin Novosti